Diskusjon
Pasienten ble påført alvorlig hodeskade, noe som har vært en stor påkjenning for ham og hans familie. De fikk en tilleggsbelastning da ambulansen reiste. Det ble gjort feil i Sofienbergparken, både medisinsk og kommunikasjonsmessig. Det må likevel være et rimelig forhold mellom feil og konsekvenser. Helsearbeidere forsøker hele tiden å utvikle sin evne til å handle profesjonelt, selv om de kan bli frustrert og provosert. Enkelte ganger hender det at det renner over for noen.
For helsepersonellet har den offentlige gapestokken og usikkerheten omkring egne arbeidsforhold medført til dels livstruende helseproblemer. Både presse og politikere vet at belastningene ved negativ mediefokusering kan få alvorlige helsemessige konsekvenser. Dette gjelder også personer som aktivt har søkt medienes oppmerksomhet og er vant til å bli eksponert. Her dreier det seg om mennesker som verken har ønsket eller er vant til å bli eksponert i mediene. Da bør det utvises større varsomhet.
Det virker sterkt når mange av landets øverste ledere konkluderer med rasisme. Folk forventer at disse kjenner til en sak før de uttaler seg, og at de snarere bidrar til å redusere problemene enn å forsterke dem. Det var ikke noen saklig og korrigerende instans mellom en ukritisk presse og det amerikanske utenriksdepartementets beskrivelse av forholdene i Norge. I tillegg til den negative medieomtalen ble situasjonen farlig for flere av dem som hadde vært eksponert i mediene. Noen ble på bakgrunn av trusler tilbudt politibeskyttelse og anbefalt å flytte til hemmelig adresse. Ambulanser ble hindret i sitt arbeid til fare for andre pasienter.
På sentrale punkter ble verken fylkeslegens eller likestillingsombudets vurderinger støttet i neste instans, spesielt punkter angående rasisme. Fylkeslegens formulering om rasismespørsmålet ble neppe oppfattet som nøytralt av den vanlige leser. Fylkeslegens uttalelser om at pasienten skulle vært kjørt direkte til sykehus og at det skulle vært foretatt fiksasjon av hode/nakke står i motsetning til ambulanseavdelingens skriftlige rutiner, som ble tilsendt fylkeslegen før hans uttalelser. Rutinene som er basert på felles nordiske anbefalinger fra det nevrokirurgiske miljø, er publisert i Tidsskriftet (11). I henhold til de nordiske anbefalinger skal pasienter med GCS under 9 kjøres direkte til sykehus, altså langt under det som var tilfellet her.
Det er vanlig at ambulansepersonell overlater transporten til politiet. I 2008 loggførte Oslo politidistrikt 2 698 henvendelser i kategorien sykdom/psykiatri (12), og det gjelder pasienter fra alle bydeler, samfunnslag og etniske grupper. Politiets logg bekrefter at politiet på stedet tok kontakt med sin sambandssentral for å bestille en spesialbil til transport av pasienten.
Oppfattelsen av denne saken snudde etter at en av ambulansearbeiderne selv ble i stand til å forsvare seg. Han gikk ut i mediene, anket flere vedtak og nektet å vedta forelegget fra Spesialenheten for politisaker, slik at denne endte i retten, hvor det ble mulig å få til en balansert fremstilling. Flere erfarne advokater frarådet dette, ikke på grunn av sakens innhold, men fordi de mente det ville være vanskelig å nå frem i retten etter den massive forhåndsdømmingen i mediene med støtte fra ledende politikere.
Helsepersonell på alle nivåer må kunne forholde seg til utfordrende språkbruk og atferd fra pasienter og pårørende i kriser eller med rus-, atferds- eller kommunikasjonsproblemer. Dette kan være krevende. Det vil alltid bli gjort feil, ikke minst når situasjoner blir følelsesladet. Ved en saklig og nøktern gjennomgang av feil gis det muligheter for læring uten skade. Ved overdrivelser og påstander blir læringen mindre og helseskadene større.