Vellykket om vegetarmat

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Videm, V.

  Verdt å vite om vegetarmat

  204 s, tab, ill. Oslo: Dyade forlag, 2010. Pris NOK 200

  ISBN 978-82-91-40519-3

  Verdt å vite om vegetarmat er skrevet av Vibeke Videm, professor i laboratoriemedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Det er blitt en vellykket bok, av størst interesse for vegetarianere, men også for andre som vil lære mer om kosthold og matvarer.

  Forfatterens anliggende er å gi saklig, nøktern og oppdatert informasjon om vegetarkost. Videm presenterer vitenskapelig velfunderte opplysninger og råd, noe som er spesielt fortjenstfullt på et felt der vitenskapelig etterrettelighet dessverre ofte er mangelvare. Mat og helseeffekter av ulike kosthold er tema som engasjerer befolkningen. Det finnes mange aktører og teorier på markedet, og store penger er involvert. Mange alternative teorier om kosthold har liten eller ingen støtte i vitenskapen. Hun skisserer også slike teorier og finner grunn til å avvise dem etter en nøktern gjennomgang av de manglende positive bevisene.

  I den første delen gir forfatteren bakgrunnsstoff om vegetarkost, og hun avviser noen vanlige myter om den. I den andre delen dreier det seg om matens bestanddeler og næringsstoffer. I del tre beskriver Videm matvarene i et vegetarisk kosthold. I de avsluttende tre delene handler det om tilsetningsstoffer, giftstoffer og matvareoverfølsomhet, energibalanse, vekt og fysisk aktivitet og spesielle hensyn for vegetarianere i ulike livsfaser.

  Forfatteren skildrer matvarene som inngår i vegetabilske og laktovegetabilske (vegetarkost samt melkemat) kosthold, og næringsinnholdet i disse. Spesielle hensyn, f.eks. vedrørende tilberedning og lagring, er tatt med, og her er det flere gullkorn som ikke er allment kjent. Teksten går ikke for mye i dybden, men ligger på et detaljnivå som passer den gjennomsnittlige leseren. Det skal også nevnes at designen er vellykket og innbydende.

  Denne anmelderen er verken vegetarianer eller har dybdekunnskaper i ernæringsvitenskap, og med ett unntak fremstår boken uten feil av betydning: I innledningen om vegetarianismens historie hevdes det at den kristne kirken har forfulgt og drept vegetarianere. Dette fant ganske riktig sted, men det var den ledsagende fornektingen av den materielle verdens verdi, ikke vegetarianismen som sådan, som middelalderens kirke påtalte som kjetteri.

  Alt i alt er Verdt å vite om vegetarmat meget vellykket folkeopplysning. Boken må være ideell for vegetarianere som trenger hjelp og inspirasjon til å sette sammen et sunt og velsmakende kosthold. Den kan også anbefales for leger som vil friske opp eller øke sin kunnskap om dette feltet.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media