Gripende bok om livet som kreftsyk

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Syrstad, K.

  Dør jeg nå?

  Min kamp mot kreften. 284 s, ill. Oslo: Aschehoug, 2010. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-03-29221-7

  Forfatteren Knut Syrstad (f. 1970) forteller sin historie om 11 års standhaftig kamp mot testikkelkreft. Han er adjunkt, familiemann og landskjent fluefisker og fluekaster fra Orkdal.

   Han beskriver møtet med helsevesenet, det vanskelige livet som kreftsyk, belastninger av cellegiftbehandling og flere store operasjoner. Ikke minst tar vi del i Syrstads kamp for å overleve og det sterke håpet om en gang å bli frisk, til tross for gjentatte sykdomstilbakefall. Syrstad gir leseren en gripende innsikt i sine tanker om hvordan det er å leve med alvorlig kreftsykdom og kreftbehandling i mange år. Det er blitt en usminket, tankevekkende og rørende beretning om den kreftsykes mange lidelser. Historien gir leseren refleksjon og tanker om hvor viktig det er med god diagnostikk og respektfull omgang med den som er syk.

  Boken er lettlest og velskrevet. Den belyser viktige aspekter i vårt virke. Betyr normale prøver at «det ikke er noe sykdom» eller kan det være at det er for tidlig å forstå sykdommen? Forstår helsepersonell hva det egentlig innebærer å være syk, og all lidelse pasientene kan ha under cellegiftbehandling? Er vi flinke nok til å vise respekt og aktelse for pasientene, eller ser vi bare våre medisinske «oppskrifter» i hvordan å behandle?

  Jeg anbefaler boken for leger, sykepleiere, studenter og ansatte i helsevesenet. Den vil påminne og bevisstgjøre helsepersonell om hvordan det kan oppleves å være alvorlig syk, og få oss til bedre å se pasienten i et større perspektiv enn bare det medisinsk behandlingsmessige.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media