Råd for behandling av akutte sår

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Støren, HJ.

  Vurdering og behandling av akutte sår

  143 s, ill. Oslo: Unipub, 2010. Pris NOK 298

  ISBN 978-82-7477-456-8

  For mange som begynner i turnus, kan det være skummelt med den første vakten på skadepoliklinikken eller å være uerfaren legevakt i distriktet. Man er usikker på hva som kan komme, og noen ganger er man usikker på hvor mye råd det er å hente i bakvakten. Da er det godt å ha noen som klarer å sette gode råd i system, slik som Henrik J. Støren har gjort i denne lommeutgaven om vurdering og behandling av akutte sår.

  Boken er delt i to hoveddeler, hvor man i den første omtaler generell behandling av forskjellige typer sår, brannskader m.m. Forfatteren legger vekt på hvor viktig en god anamnese for skaden er, og hvor vesentlig det er ikke å glemme resten av pasienten idet man blir presentert for det aktuelle problemet. Systematisk gjennomgår han patofysiologi, infeksjonsforebygging og tilheling. Støren omtaler også suturteknikker, bandasjematerialer etc. I den andre delen tar forfatteren for seg spesifikke regioner og spesielle forhold man må ta hensyn til her. Språket er muntlig og lettlest. Boken er innbundet i myk plast og i A5-størrelse, slik at den greit skal passe i en jakkelomme.

  Nivået er egnet for turnusleger og legevaktsleger, og forfatteren råder leseren om å vurdere sin egen behandlingsevne og muligheter for mange tilstander. En av styrkene er at de fleste tilstandene er omtalt ganske komplett når det gjelder behandling, slik at man skal slippe å lese på flere steder for å kunne løse problemet.

  Det som kan anmerkes, er mangelen på et stikkordregister. Et eksempel på hvor dette kan være vanskelig, er at eskarotomi brukes som behandling for flere tilstander. Dette begrepet blir først definert i brannskadekapitlet, og i en travel hverdag tviler jeg på at man finner det lett.

  Jeg synes alt i alt at boken er god, og den kan absolutt anbefales for målgruppen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media