At dører skal opna seg
– Jeg var en vanlig, hardt arbeidende allmennlege som delte døgnet mellom pasientene mine i Kentish Town og omsorgen for to små barn. Men i 1989 kom RCGP med et forslag som ville fått store negative konsekvenser for de yngste kollegene. Poenget var at jeg ble forbannet på dem som satt med makten i selskapet og deres arroganse overfor ungdommen. På det tidspunktet skulle RCGP velge nytt styre (council). Jeg fant ut at alle som meldte sitt kandidatur hadde rett til et «50 word statement», en slags valgtale, som ville bli distribuert til samtlige medlemmer. Da stilte jeg til valg, uten tanke på at jeg faktisk kunne bli valgt, rett og slett for å få mitt opprørte budskap spredt.
– Men du ble valgt.
– Ja, og med flest stemmer av alle. Da tenkte jeg at jeg må jo ha truffet et eller annet. Jeg ble plassert i forskningskomiteen i RCGP. De tenkte antakelig at jeg kunne gjøre minst skade der.
– For du hadde og har fortsatt aldri forsket?
– Nei. Jeg er formidler, ikke forsker. Men uansett ble jeg i kraft av vervet i forskningskomiteen sendt til en allmennmedisinsk kongress i København tidlig i 1990-årene. Der hørte jeg blant andre Carl Edvard Rudebeck og Kirsti Malterud. De sto for en filosofisk tilnærming til medisinen som jeg ikke var vant med. Det åpnet for gjenkjennelse ut fra min egen erfaring og for et faglig fellesskap.
– Med andre ord – et lykkelig møte?
– Nei, nei. Det ble ikke noe møte. Jeg våget ikke snakke til dem engang. Men det markerte uansett starten på et langvarig og nært forhold til nordisk allmennmedisin, etter hvert også til mange og gode venner i de tre skandinaviske landene. I 1994 dro jeg alene, uten å kjenne noen, til en utdanningskonferanse på Soria Moria i Oslo. Det første som skjedde, var at vi ble tatt med til Astrup Fearnley-museet og fikk en flott presentasjon av utstillingen. Dessuten sang dere ved middagene og danset etterpå. Jeg var overveldet over rikdommen i referanser og vitaliteten i miljøet.
Her går intervjuerens tanker andre veien, til 1995 og fornemmelsen av faglig åpenbaring og gjenkjennelse over et essay, The mystery of general practice, skrevet av en for meg ukjent engelsk kollega ved navn Iona Heath (2). Ingenting er som gjengjeldt kjærlighet.
– Nå snakker du både litt norsk og litt svensk?
– Jeg forstår noe. Svenske Tomas Tranströmer er en poet jeg er glad i. Jeg liker å se dikt på originalspråket selv når jeg ikke forstår ordene. Språk opptar meg, språklig mangfold ikke minst.
Iona Heath bidro senest i fjor på Nordisk kongress i allmennmedisin med et – for noen overraskende – innlegg i en opphetet debatt om nordisk versus engelsk i sammenhenger der kolleger fra de nordiske land møtes. Hun oppfordret til å verne om nordisk fagspråk og årvåkenhet i forhold til en tiltakende anglifisering. Mangfold og meningsdybde er essensielle kvaliteter ved selve medisinfaget.