Entusiastisk bokomtalebok

Edvin Schei Om forfatteren
Artikkel

Salinsky, J

Heath, I

Salinsky, M.

The green bookshop

Recommended reading for doctors and others from the medical journal Education for Primary Care. 149 s. Oxon: Radcliffe, 2009. Pris GBP 19

ISBN 978-1-84619-330-9

Dette er en samling bokomtaler fra tidsskriftet Education for Primary Care i perioden 2002 – 09. Som mang en lege i tidsklemma har jeg innsett at selv om jeg i prinsippet leser alt mulig, må jeg ofte nøye meg med den begrensede innsikt og oversikt jeg får av å lese om gode bøker. En deilig ting med The green bookshop er at kjedelige og uinspirerende bøker overhodet ikke nevnes. Boken løfter bare frem verk som allmennpraktiker og bokanmelder John Salinsky liker og anbefaler. Det gjør han med en lavmælt humor og varme som mer enn innfrir mine forventninger til en belest, britisk allmennpraktiker med 40 års praksis. Vi inviteres på en eksklusiv guidet tur i et personlig kvalitetsbibliotek, hvor perlene nennsomt plukkes ut av hyllene, åpnes med stødige hender og presenteres med respekt og ettertanke. Det er Salinskys stemme som åpenhjertig henvender seg til oss fra boksidene. Om «The naked consultation» av Liz Moulton skriver han: «Jeg vet du allerede har en hylle full av bøker om konsultasjonen, men jeg lover deg at denne er verd din oppmerksomhet selv om du har lest alle de andre (som du, for å være brutalt ærlig, slett ikke har).» Iblant diskuterer han med sine kvinnelige medarbeidere i den fiktive grønne bokhandelen og bøyer seg for deres kloke innvendinger når de ikke er helt enige i hans vurdering av en gitt bok.

Noen av bøkene som omtales har særlig interesse for allmennpraktikere, men langt de fleste er av interesse for enhver lege, eller legmann, med interesse for livet og medisinen. Av 14 kapitler handler de første sju om skjønnlitteratur. I et kapittel om filmbøker fant jeg omtale av boken Cinemeducation, hvor du kan finne forslag til filmkutt som passer for nær sagt et hvilket som helst klinisk tema i studentundervisningen. De fem siste kapitlene beskriver bøker om allmennpraksis, konsultasjon og kommunikasjon, utdanning for primærhelsetjenesten og psykiatri, psykologi og filosofi. Jeg har spesiell interesse for denne delen av faget, allikevel fant jeg her omtaler av en rekke spennende bøker som var ukjente for meg. Nå gleder jeg meg til å lese Beyond depression av Christopher Dowrick, en visstnok glitrende kilde til forståelse av tungsinn og meningstap.

Hvert kapittel presenterer 5 – 15 bokomtaler på 1 – 2 sider. Mange av dem er så levende skrevet at de kan leses som korte noveller om samspillet mellom en bok og dens leser. Målgruppen er primært et britisk publikum, så noen av bøkene som omtales er mindre relevante for norske lesere. Det spiller liten rolle når menyen likevel inneholder langt flere godbiter enn en vanlig leser kan regne med å rekke å lese det neste året eller tre.

Anbefalte artikler