Om å reflektere over sitt liv

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Hoem, S.

  Ape 2.0

  En liten bok om å finne tilbake til seg selv. 191 s, ill. Oslo: Gyldendal Akademisk, 2009. NOK 279

  ISBN 978-82-05-38478-1

  Forfatteren er en 48 år gammel psykolog med god klinisk erfaring. I denne lille, lettleste og upretensiøse utgivelsen forsøker han å få leseren med på å reflektere over i hvilken grad livet går som ønsket eller om noe skurrer og bør forandres på. Vi er alle i klem mellom natur og kultur. Er det ikke noen spørsmål du bør konfrontere deg selv med? Tittelen henspiller på forfatterens tanker om at mennesket er en videreutvikling av ape 1.0 som ikke lenger «passer» til det miljøet vi har skapt oss.

  Han starter med de helt store spørsmål: Hva er et menneske? Hva er lykke? Hva er meningen med livet? Men han problematiserer i stedet for å komme med snusfornuftige eller kvasifilosofiske svar. Tvert imot står hans litt slentrende, personlige stil godt til selve budskapet: Vi er alle unike, det finnes ikke patentløsninger. Som stimulans til å komme i gang med en slik selvreflektering har han kapitler som Forstå din egen historie, Sanseutvikling, Vær sympatisk, På lag med egne følelser, Kampen mot endringsfobi, Døden, Forhold til foreldre og til sist Finn din marsfart. Ape 2.0 oppfordrer oss til å være aktive, men egner seg likevel som sengelektyre.

  Dette er ingen selvhjelpsbok i snever forstand. Det er få enkle triks for å få det bedre. Egentlig er det bare noen knep for å leve bedre med mobilen (!) som konkretiseres på et slikt plan. Lesere som søker den slags litteratur, henvises til andre slike bøker som nylig er omtalt i Tidsskriftet. Nei, dette er nok heller noe for folk i 40-årene som begynner å spørre seg hva som nå skal være det gode liv i tiåret som kommer. De vil kjenne seg igjen i forfatterens problemstillinger og i sitt eget liv og i de mange vignettene fra hverdagslivets kjas og mas. Ja hvis man bruker noen få timer sammen med Sverre Hoem, vil jeg ikke utelukke at man kan bli stimulert til både å reflektere litt dypere over sine valg og kanskje ta mer konsekvenser av det man kommer frem til.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media