Med håp mot det vonde

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Roalkvam, G

  Johannessen, JV

  Dahl, PA

  Sammen om livet

  Ha det meningsfylt i det meningsløse. 168 s, ill. Sandnes: Kulturhuset forlag, 2008.

  Pris NOK 348

  ISBN 978-82-92579-11-4

  Dette er en spesiell bok, jeg har aldri lest noe liknende. Derfor har jeg lest den flere ganger, latt den ligge, bladd i den og latt den modne i meg.

  Utgangspunktet var at Berit fikk kreft og kjempet mot sykdommen sammen med mannen Arvid og de tre barna. De fikk tilbud om en «bloggespalte» i Stavanger Aftenblad, og sammen skrev de om sykdommen, om sine gode og vonde erfaringer med helsetjenesten og om sine opplevelser på sine respektive arbeidsplasser, på skolen og med slektninger, venner og bekjente. De fikk stor respons av leserne, både innlegg i avisen og brev. Etter at Berit var død, bestemte Arvid seg for å lage en vakker bok til inntekt for kreftomsorgen.

  Resultatet er blitt en praktutgivelse – med korte tekster av kjente forfattere, som presten Per Arne Dahl og legen Jan Vincents Johannessen, med poesi og med fotografier av Signe C. Urdal og malerier av Gunn L. Gaarden. Det hele er satt sammen på en måte som beskriver sykdommen, tanker, følelser og alle relasjonene underveis på veien mot døden. Det er blitt en fortelling om følelser, om nærhet, om varme og også om humor. Menneskene er forskjellige, og her belyses disse forskjellene gjennom forløpet av sykdommen. Men menneskene er også grunnleggende like når det kommer til stykket. Derfor er det det allmennmenneskelige som fanger meg.

  Hvem kan ha glede og nytte av denne utgivelsen? Det er mange, selv om det kreves vilje til å ta budskapet innover seg. Det er noen få bitre ord om mangelfull kommunikasjon og manglende samarbeid i helsetjenesten og om følelsesløse leger, men heldigvis har de aller fleste i helsetjenesten forstått og møtt pasienten og de pårørende. Det gjaldt også skolen, etter at den hadde fått besøk av en kreftsykepleier. Men det er tydelig at både helsetjenesten og skolen har noe å lære her. Og det gjelder også folk flest, for vi må møte disse pasientene og deres pårørende på en åpen og god måte. Ikke stikk deg vekk selv om du ikke vet hva du skal si. Vis følelser og omsorg.

  Sammen om livet inneholder nesten ikke tekst, bortsett fra sitater og poesi. Bildene er vakre – hele boken er et kunstverk. Jeg anbefaler den til alle, også til alt helsepersonell.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media