Komplisert krim

Magne Nylenna Om forfatteren
Artikkel

Cornwell, P.

De dødes bok

400 s. Oslo: Gyldendal, 2008. Pris NOK 129

ISBN 978-82-05-39436-0

Gjennom nesten 20 år har vi fått følge rettsmedisineren Kay Scarpettas mange krevende og spennende oppdrag. Det begynte med boken Postmortem som kom i 1990. Suksessforfatteren Patricia Cornwell (f. 1956) har skapt ikke bare dr. Scarpetta selv, men et helt persongalleri rundt henne. Vi er blitt kjent med niesen Lucy, den tidligere politimannen Pete Marino, sekretæren Rose, kjæresten Benton Wesley og det svært amerikanske miljøet omkring dem (1).

Den 15. boken om Kay Scarpetta, Book of the dead, som utkom i 2007, er oversatt av Per Kristian Gudmundsen, ble utgitt på norsk første gang i 2008, og foreligger nå som pocketbok. Scarpetta er blitt privatpraktiserende (!) rettsmedisiner i Charleston, North Carolina. Både hennes faglige og private liv er blitt innfløkt, også forholdet til hennes nærmeste. Disse vanskelige relasjonene preger mye, ja faktisk litt for mye, av handlingen i denne boken.

Selve krimgåten begynner med drapet på en ung, kvinnelig amerikansk tennisstjerne i Roma, like ved turistmagneten Piazza Navona. Drapsmannen hadde lemlestet liket, bl.a. fjernet begge øyne, fylt øyehulene med sand og forseglet øyelokkene med superlim. Dataanimasjoner av den mishandlede kroppen leder oss inn i en lang og komplisert historie som inneholder mye avansert teknologi og mange personer.

Handlingen fører oss fra Roma til USAs østkyst, og videre til Boston og California. Mange medisinske fenomener og diagnoser møter oss. De til dels spesielle diagnosene som trikotillomani, hypofyseadenom og hyperseksualitet pga. testosteronbehandling, minner om amerikanske fjernsynsserier. Det kan ikke ha vært helt enkelt å oversette boken til norsk, men stort sett er resultatet tilfredsstillende.

Patricia Cornwell, som også har skrevet en leseverdig bok om Jack the Ripper (2), har en spesiell dragning mot seriemordere, og fornekter seg heller ikke denne gangen. Etter 400 sider avsløres en ganske uventet og ikke helt tilforlatelig sammenheng. Ingen skal beskylde forfatteren for å gjøre det enkelt for leserne å gjette løsningen.

For dem som ikke er kjent med Kay Scarpetta og hennes medarbeidere fra før, må denne historien være enda mer krevende enn for oss andre. Det er vanskelig å anbefale boken for Cornwell-debutanter. Begynn heller med de tidligste Scarpetta-bøkene. Selv om jeg tilhører Kay Scarpettas trofaste tilhengere, må jeg innrømme at jeg foretrekker kriminalromaner som er mindre kompliserte – og mer sannsynlige – enn De dødes bok.

Anbefalte artikler