Kappløp med døden

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Bazell, J.

  Beat the reaper

  309 s. New York, NY: Little, Brown and Company, 2009. Pris USD 15

  ISBN 978-0-316-03221-6

  Hovedpersonen og fortellerstemmen i denne kriminalromanen er turnuslegen Peter Brown ved Manhattan Catholic Hospital, en karakter som ikke er fremmed for bruk av sentralstimulerende midler og grov vold. Gjennom historiske tilbakeblikk forstår vi at legen Peter Brown er identisk med leiemorderen Pietro «Bearclaw» Brnwna, som sju år tidligere tystet på mafiaen og fikk ny identitet i regi av vitnebeskyttelsesprogrammet. Problemene begynner i det øyeblikk Brnwna blir gjenkjent på sykehuset av en dødssyk mann med tilknytning til mafiaen. Hvis pasienten dør, blir mafiaen varslet. Dermed begynner et kappløp med døden – det gjelder å holde liv i den dødssyke pasienten og i seg selv. Romanen utfolder seg i løpet av noen hektiske timer på sykehuset, avbrutt av passasjer fra Brnwnas fortid. Sykehusmiljøet skildres på en mørk og desillusjonert måte, ikke ulikt det vi finner i klassikeren House of God (1).

  Romanen engasjerer fra første avsnitt og holder trykket oppe gjennom hele historien. Språket er raskt, røft og bygger opp under dramaet som utfolder seg i et halsbrekkende tempo. Underveis vikles hovedpersonen inn i spektakulære voldsepisoder som ikke ville ha vært malplassert i en Tarantino-film. Det omfattende noteapparatet omfatter informasjon du ikke visste du trengte, om alt fra Beatles’ roadier til anatomiske forhold som etter hvert skal vise seg å være av stor betydning for den blodige slutten.

  Dette er en underholdende, morsom og lettlest debutbok skrevet av legen Josh Bazell. Boken kan sterkt anbefales både til den kriminteresserte garde (jeg er vanligvis ikke en av dem) og til den som vil slå i hjel (!) noen timer med en god bok. En advarsel for den travle kollega – boken er vanskelig å legge fra seg når man først har begynt!

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media