Samhandlingsreformen – viktig og sentral

Fra sentralstyret
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  – Vi skal være aktive i ulike fora og i det offentlige rom når struktur og faglig innhold i sykehus og andre helseinstitusjoner avgjøres, sier Jon Helle.

  Det nyvalgte sentralstyremedlemmet synes det er litt vanskelig å prioritere hva som er de tre viktigste utfordringene. – Det skjer store forandringer både innen spesialisthelsetjenesten og i primærhelsetjenesten – mellom dem og i befolkningen – og faget utvikler seg, sier han. – Sentrale saker for meg er samhandlingsreformen som jeg mener utfordrer strukturen i institusjonshelsetjenesten. Vi skal være aktive i ulike fora og i det offentlige rom når struktur og faglig innhold i sykehus og andre helseinstitusjoner avgjøres, vi må sørge for å ivareta både sentrale og perifere strøk, og vi må sette foten ned for ikke å bli med på produksjonsgaleien, sier han.

  Kvalitet i de gode pasientmøtene

  Kvalitet i de gode pasientmøtene

  – Vår oppgave er å ha oppmerksomheten rettet mot kvaliteten i de gode pasientmøtene, det er best for pasientene og for oss, sier Helle. Han går inn i sin første periode i sentralstyret, men har lang fartstid som tillitsvalgt. Han er styremedlem i Overlegeforeningen og har siden 1.9. 2007 vært konserntillitsvalgt for Akademikerne ved St. Olavs hospital.

  – Jeg vil også understreke nødvendigheten av å ha leger i sentrale lederposisjoner. Det er viktig for å ha autoritet til å utvikle helsetjenesten med oppmerksomheten rettet mot kvalitet for pasientene. Flere leger må ta denne utfordringen, sier han.

  – Legeforeningen er både fagforening og faglig forening. Vi er en sterk og god fagforening, og det skal vi fortsatt være. Vi er blitt noe utfordret som faglig organ. Vi må opprettholde legitimitet i samfunnet som helsepolitisk aktør. Vi må være troverdige når vi snakker om pasientbehov og kvalitet, dette vil jeg gjerne bidra til at vi skal klare i det nye sentralstyret, understreker Helle.

  – Foreningens styrke er at vi samler de aller fleste leger i Norge. Sammen er vi sterke. Dette skal vi hegne om, og jeg vil bidra til godt samhold i en samlet legeforening. Foreningen har bygget opp en styrke og posisjon gjennom mange år, takket være mange flinke og sterke fagfolk, både i faglig sammenheng og i fagforeningen. Vi representerer høyspesialisert kompetanse som verdsettes høyt, og denne kompetansen skal vi fortsette å by på, sier Helle.

  Tillit må fortjenes

  Tillit må fortjenes

  Helle tenker seg om når det gjelder spørsmålet om å være tillitsvalgt. – Først og fremst må man ha tillit hos andre, og den må fortjenes. Det er et håndverk innen visse rammer hvor relasjonsbygging over tid er avgjørende. Det er spennende å være involvert i prosesser, å treffe mange ulike og flinke mennesker, å være i dialog – kanskje løse opp i floker og konflikter og finne løsninger, ivareta særinteresser og samtidig se en helhet. Det siste tror jeg er særdeles viktig. Det å se at man ikke sitter på en øde øy, men i en sammenheng der ulike aktører har sine legitime mål og verdier.

  Glad i sport og friluftsliv

  Glad i sport og friluftsliv

  Helle (f. 1959) er gift med en lege og har nettopp feiret sølvbryllup. – Vi har tre sønner i en alder der pappa ikke lenger er helt (20, 18, 14 år). Hjemme har jeg en fantastisk base for kropp og sjel, selv om noen med rette kan si at jeg er mye på farten. Jeg liker langrenn og er tribunesliter på Lerkendal stadion. Som hobbyornitolog er jeg nok også litt høyt og lavt, særlig ut mot havet, på leting etter de fjærkledde. Jeg trives med å stå bak kamera og ta bilder av favorittmotivene – fuglene. Jeg trives med å gjøre kompliserte motiver enkle. Det gir sjelefred. Dette er ypperlig rekreasjon til alle døgnets tider, hele året, med muligheter i hele verden. Det er som en vandring blant «venner og kjente», men med noen spennende nye bekjentskaper innimellom. Jeg gikk dessverre nettopp glipp av orientbrakksvalen i Trondheim, en inder på bærtur i Norge for første gang.

  På nattbordet har ikke Helle tykke, skjønnlitterære mursteiner som han kan skryte av. – De ligger på nattbordet til kona. På mitt eget har jeg helst noe som er mer ferdigvisualisert; bøker og tidsskrifter om foto, fugler, pluss dette og hint jeg burde lese – og mobiltelefonen. Jeg vil være tilgjengelig for mine nærmeste døgnet rundt, avslutter Helle.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media