En ullen sak

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Porthun, J.

  Osteopati

  For spedbarn, barn og voksne. 68 s, ill. Bøverbu: Ondefo forlag, 2008. Pris NOK 129

  ISBN 978-82-8190045-5

  Forfatteren henvender seg i første omgang til pasienter, foreldre og potensielle pasienter og forsøker å gi en oversikt over osteopati som behandlingsform. Osteopati fremheves som et helhetlig, svært omfangsrikt konsept innenfor det helsefaglige området. De enkelte sykdommer eller plager er ikke hovedsaken, det er individet i sin helhet som står i sentrum. Osteopati retter seg mot hele mennesket. En osteopatisk terapeut søker etter årsaken til plager og sykdommer.

  Undersøkelse og behandling foregår overveiende med hendene. Hemmeligheten ligger, ifølge forfatteren, i langvaring, intens trening av følesansene – «slik blir hendene sensible instrumenter som kan oppdage små forandringer og forstyrrelser i kroppens vevsstrukturer». Osteopaten stoler på sensorapparatet i hendene sine. I Norden er det stort sett fysioterapeuter som tar utdanning i osteopati.

  Her forsøker man ved hjelp av tekst og bilder å fremstille de forskjellige osteopatiske teknikker som terapeuten anvender. Tekstenes sparsomme utforming gjør det vanskelig å få noe ut av dette. Forfatteren kommer også med en lang liste om hva osteopati kan brukes til. Den inneholder det meste av det godtfolk plages av for tiden – alt fra kronisk utmattelse til problemer relatert til kjeveledd og tenner. Barn og spedbarn anses også som en viktig kundegruppe. «Hvis ikke barn skriker høyt eller skriker med en gang etter en fødsel anbefales en osteopatisk konsultasjon i løpet av de første månedene.» De siste fem sidene omhandler heste- og hundeosteopati, også dette er skrevet i kjekt-å-vite-stil.

  Etter å ha vært igjennom teksten et par ganger anser jeg Osteopati som lite hensiktsmessig til bruk for pasienter. Kritisk gjennomgang reiser flere problemstillinger enn det den gir svar på, og den kan således ikke anbefales for noen målgruppe.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media