Kosttilskudd forebygger ikke prostatakreft

Medisinsk nytt Onkologi Urologi
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Risiko for prostatakreft blir ikke redusert ved bruk av vitamin E, vitamin C eller selen som kosttilskudd. Det viser to store randomiserte studier fra USA.

  I en randomisert, dobbeltblindet, placebokontrollert studie der 14 600 mannlige amerikanske leger ble fulgt i ti år, ga tilskudd av 400 IU vitamin C hver annen dag og 500 mg vitamin C daglig ingen effekt på forekomsten av prostatakreft (1). En annen randomisert, placebokontrollert studie omfattet 35 500 menn fra USA, Canada og Puerto Rico. Her var konklusjonen at 200 µg selen daglig alene eller i kombinasjon med 400 IU vitamin E heller ikke hadde effekt på forekomsten av prostatakreft (2).

  – Både eksperimentelle og observasjonelle studier har tidligere vist at ulike komponenter i kosten kan påvirke risikoen for prostatakreft. At dette ikke bekreftes i disse to studiene, har flere mulige forklaringer, sier forsker Anette Hjartåker ved Avdeling for årsaks- og karsinogeneseforskning ved Kreftregisteret.

  – Observasjonsstudier har en rekke metodologiske utfordringer som svekker muligheten til å gi sikre konklusjoner. På den annen side viser observasjonsstudiene effekten av det vi faktisk spiser og ikke effekten av enkeltmolekyler. Per i dag er det ikke grunnlag for å anbefale kosttilskudd for å forebygge prostatakreft, sier Hjartåker.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media