Salmonellautbrudd i USA

Oda Riska Om forfatteren
Artikkel

Åtte mennesker har dødd og om lag 19 000 er blitt syke etter et salmonellautbrudd ved en peanøttsmørfabrikk i USA. Svakheter i rapporteringssystemer forverret problemene. Matindustrien trenger ikke å informere offentligheten eller The U.S. Food and Drug Administration (FDA) om salmonellautbrudd.

Et salmonellautbrudd har ført til omfattende tilbakekalling av produkter laget ved Peanut Corporation of America-fabrikken i Blakely, Georgia. Foto Ric Feld/AP/SCANPIX

I 2004 lekket det ut informasjon om at man hadde funnet salmonella ved ConAgra Foods’ fabrikk i Georgia (1). Men ConAgra nektet å frigi laboratorietestene. Tre år senere krevde myndighetene å få se rapporten, etter at flere hundre var blitt syke av salmonellasmittet peanøttsmør. ConAgra insisterte på at rapporten ikke skulle bli offentliggjort. «Så snart FDA har gjennomgått dokumentene, vennligst returner dem til ConAgra Foods eller ødelegg dem,» skrev ConAgra til FDA i februar 2007.

ConAgra forbedret etter hvert forholdene ved fabrikken, men de samme standardene ble ikke krevd ved andre peanøttfabrikker. 9.1. 2009 oppdaget FDA at det siste salmonellautbruddet skyldtes produkter fra en annen fabrikk i Georgia som tilhører Peanut Corporation of America. Firmaet ventet fire dager før de kunngjorde en begrenset tilbakekalling av varer (2). Ikke før 28. januar trakk de tilbake alle produkter laget ved fabrikken i 2007 – 08, selv om de hadde påvist salmonella 12 ganger siden 2007.

FDA har satt i gang kriminaletterforskning av Peanut Corporation of America for å granske om de bevisst solgte forurensede produkter. Likevel trengte myndighetene firmaets tillatelse og godkjenning av ordlyden før de kunne annonsere en tilbakekalling av alle produktene.

I 2007 konkluderte FDAs forskningsutvalg (science board) at byrået ikke har kapasitet til å garantere trygg matforsyning etter at antall firmaer som de har ansvar for økte fra 51 000 til 65 000 i 2001.

I begynnelsen av februar lovet president Barack Obama en fullstendig gjennomgang av FDAs drift. – Jeg mener at FDA ikke har vært i stand til å fange opp noen av disse problemene så raskt som jeg forventer at de skal gjøre det, sa Obama i et intervju.

En tidligere ansatt i FDA, Michael Taylor, sier det er nødvendig med forandringer: – FDA kommuniserer med firmaer om tilbakekallinger, og dette fører noen ganger til forsinkelser. Når folk blir alvorlig syke og dør, bør denne dynamikken endres, sier Taylor.

Anbefalte artikler