Alternativet til etterpåklokskap

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Gerstein, M.

  Flirting with disaster

  Why accidents are rarely accidental. 340 s, tab, ill. New York: Sterling Publishing, 2008. Pris USD 17

  ISBN 978-1-4027-6108-2

  Det sies at erfaring er noe man først har oppnådd når det er for sent. Likevel er det en grunnleggende forutsetning for vår tids tro på avviksregistrering og årsaksanalyse i situasjoner som enten har holdt på å gå forferdelig galt eller som faktisk har gått ille at det er mulig å lære av dette og på den måten unngå liknende katastrofer i fremtiden.

  Dette er en ganske kort og spennende gjennomgang av åtte katastrofer som de fleste av oss har hørt om. De spenner fra den manglende forståelse av faren for at New Orleans skulle rammes av en dødbringende flom via romfergene Columbias og Challengers siste turer til Mercks kyniske markedsføring av Vioxx og revisjonsfirmaet Arthur Andersens endelikt. Forfatteren analyserer hver historie ut fra et ganske spennende perspektiv og underbygger sine synspunkter med mange og gode referanser.

  Flirting with disaster anbefales kolleger – både de som måtte interessere seg for risikostyring og ikke minst de som synes at maset om avviksmeldinger ikke har noe for seg. Det finnes interessant nok også analyser av et par nyere hendelser på bokens hjemmeside (1).

  Både forfatteren og Daniel Ellsberg (mannen bak The Pentagon Papers) poengterer i for- og etterord hvor viktig det er å utnytte fagfolkene i en organisasjon og hele tiden være klar over de verdier og etiske valg man står overfor. Kun ved å forstå risikobegrepet og farene ved de prosessene man driver med samt kontinuerlig lytte til innspill og monitorere virksomheten kan man unngå mange av de katastrofer som lurer i fremtiden. Og dem er det nok av, også innen helsesektoren!

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media