()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Barack Obamas helseplan er lovende og et positivt steg mot et mer rettferdig helsesystem, heter det i The Lancet. Tre stikkord for «The Obama-Biden plan» – helseforsikring for alle, modernisering av helsesystemet og vekt på forebygging.

  Problemene i USAs helsesystem er store. 50 millioner amerikanere har ikke helseforsikring, i tillegg har 25 millioner for dårlig forsikring (1). Det er sju millioner flere uten forsikring i dag enn det var i 2000. Forsikringspremiene er nesten doblet, mens inntekten til en gjennomsnittsfamilie har falt med 2 000 dollar (2).

  Et av hovedpunktene i Obamas plan er å sikre god og rimelig helseforsikring for alle. Ifølge planen skal de årlige helsekostnader gå ned med 2 500 dollar for en typisk familie. Det lover altså USAs kommende president (3).

  Obamas plan om å tilby flere betalingsmetoder, hans satsing på at alle barn skal ha helseforsikring og kravet om at forsikringsselskapene må dekke eksisterende helseplager er positive steg i retning av et mer inkluderende helsesystem, står det på lederplass i The Lancet (2).

  Obama planlegger også å modernisere helsesystemet og redusere de administrative kostnadene. Forskning tyder på at så mye som 30 % av helsekostnadene er uten innvirkning på resultatet for pasienten. Obama håper at det skal bli lavere administrasjonskostnader og mindre ineffektivitet. Samtidig vil han tillate mer bruk av generiske medikamenter for å kutte kostnader.

  – Planen vil gjøre det mulig for amerikanerne å importere billige legemidler fra utlandet og øke bruken av generiske legemidler, sier Obama. Han vil også legge vekt på forebyggende helsearbeid. Forsikringene må dekke forebyggende tiltak. Mer penger til forebygging vil spare millioner av dollar og gjøre livet bedre for millioner, mener han.

  – «The Obama-Biden plan» vil garantere alle amerikanere tilgang til de helsetjenestene de trenger. Foreldre slipper å bekymre seg for at behandlingen av deres syke barn kommer til å ruinere dem, hevder Obama.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media