Evolusjonsbok ikke aktuell for Tidsskriftet

Brev til redaktøren
    ()

    sporsmal_grey_rgb
    Artikkel

    Min lille fagbok Mat, menneske og evolusjon (1) ble sendt til Tidsskriftet tidlig i vår, og jeg forventet en anmeldelse. En omtale kom imidlertid ikke. Jeg henvendte meg derfor til redaksjonen. I en e-post av 6.10. 2008 fikk jeg følgende svar fra redaksjonssekretæren: «Vi mottar mange bøker til vurdering for anmeldelse i Tidsskriftet, tilsendt fra ulike forlag. Denne boken ble vurdert av en medisinsk redaktør hos oss, som kom frem til at den ikke var aktuell for anmeldelse i Tidsskriftet.»

    Det er merkelig at vårt største medisinske tidsskrift ikke finner plass til en omtale, ikke engang til en respons fra representanter fra det rådende ernæringsfaglige paradigmet som kritiseres i boken. Selv ikke et sentralt poeng som at de kroniske sykdommene vi sliter med i moderne tid tilnærmet er fraværende hos jegere og sankere, anses som aktuelt for norske leger. Dette kan ikke skyldes at Tidsskriftet ikke erkjenner at et evolusjonsperspektiv er viktig, siden «evolusjon» de siste årene (etter gjentatte oppfordringer) har vært et nøkkelord. I tillegg har Tidsskriftet de siste årene jevnlig hatt omtale av både norske og engelske bøker skrevet i et evolusjonært perspektiv, nylig en generell norsk evolusjonsbok med en del stoff om mennesket (2). Vi er stadig flere som på faglig grunnlag er kritiske til det rådende ernæringsfaglige paradigmet (3), og det er merkelig at en fagbok med de store linjene i kostholdsdebatten og bakgrunnen for vår tids mest utbredte sykdommer og plager ikke ønskes velkommen i Tidsskriftets spalter. Jeg håper at ikke dette er et forsøk på å nedtone kritikk av dagens ernæringsfaglige paradigme.

    PDF
    Skriv ut

    Anbefalte artikler

    Laget av Ramsalt med Ramsalt Media