Kronisk sykdom – fortvilelsen, kampen, håpet

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Graboys, T

  Zheutlin, P.

  Life in the balance

  A physician’s memoir of life, love, and loss with Parkinson’s disease and dementia. 201 s. New York, NY: Union Square Press, 2008. Pris USD 20

  ISBN 978-1-4027-5341-1

  Graboys var en av Amerikas kjente kardiologer. Han arbeidet i nobelprisvinneren Bernard Lowns gruppe for kardiologi ved Harvard. Han var åpenbart en god doktor, like opptatt av det faglige som av det menneskelige perspektivet ved hjertesykdom. I tillegg var han en vakker og atletisk mann som løp maraton, spilte tennis og gikk på ski. Han var en stolt mann og lege, med godt grunnlag for sin stolthet. Han levde et vellykket familieliv med kone og to døtre. Konen døde av kreft, og etter noen år fant han en ny kvinne, fraskilt med tre voksne barn, og de giftet seg.

  Men omkring år 2000, da han var 56 år, begynte det å skje forandringer. Gradvis ble han klossete og rotete, og etter hvert ble han krumbøyd og mistet sitt atletiske utseende. Han kjempet imot, benektet alle symptomer, fortsatte sin praksis og nektet å gi seg. Det ble klart at han led av Parkinsons sykdom med lewylegemedemens, og hans kolleger måtte tvinge ham til å gi opp praksisen i 2005. Hans nye kone følte med rette bitterhet over at hun var holdt for narr, men valgte å bli i kjærligheten. Familien, både den gamle og den nye, holder fast ved ham i kampen mot sykdommen og for mestring, verdighet og håp. Han tar sine medisiner, trener det han klarer (spinning), holder mot og humør oppe og er nøye med å styre unna bitterhet, surhet og sutring. Familien og det sosiale nettverket støtter ham i hans daglige kamp.

  Boken er et ledd i kampen. Han beskriver sitt liv, sin skuffelse og fortvilelse, men også sin nesten fanatiske vilje til å holde ut og ikke gi opp. Den er godt skrevet, med god hjelp av medforfatteren, som er journalist. Den inneholder tanker og følelser om sykdommen, familien, kampen, fortvilelsen og håpet. Naturlig nok kan den av og til virke selvopptatt, men det er en del av sykdommen og kampen for livet. Han er klar over prognosen, reflekterer over sluttfasen og døden, men konsentrerer seg om kampen og håpet.

  Jeg tror at dette er en viktig og nyttig bok for alle leger som følger pasienter med alvorlige kroniske sykdommer. Den gir forståelse, innsikt og empati, og jeg håper at mange vil lese den.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media