Kreftrisiko ved cøliaki

    ()

    sporsmal_grey_rgb
    Abstract
    Bakgrunn.

    Bakgrunn.

    Cøliaki er ein vanleg sjukdom. Det er ein kjend samanheng mellom cøliaki og visse kreftsjukdomar. I seinare tid har vi sett ein tendens til ufarleggjering av sjukdomen. Det er viktig å kunne vurdere kor alvorleg sjukdomen er og ta stilling til oppfølging av og råd til pasientane.

    Materiale og metode.

    Materiale og metode.

    Artikkelen er basert på eit ikkje-systematisk litteratursøk i PubMed. Det finst ingen norske, men fleire europeiske, studiar der emnet vert omtala. Studiedesign og pasientseleksjon varierer.

    Resultat.

    Resultat.

    Dei fleste studiane viser auka kreftrisiko og dødelegheit. Dette gjeld særleg ved lymfom av både B- og T-celletype, også utanfor tarmen. Risikoen for bryst- og lungekreft er minska. Studiane viser i stor grad at faren for kreft og mortalitet er størst dei fyrste tre åra etter at cøliakidiagnosen er stilt. Mortaliteten hjå pasientar med cøliaki er i denne perioden opptil dobla samanlikna med kontrollpopulasjonen. Ein har generelt ikkje greidd å påvise auka risiko for kreft når cøliakidiagnosen er stilt i barnealder. Glutenfri diett beskyttar, iallfall delvis.

    Tolking.

    Tolking.

    Cøliaki gir ein viss auka risiko for kreftsjukdom og tidleg død. Cøliaki er ikkje ein ufarleg sjukdom. Dette styrkar argumenta for at cøliakarar bør leve glutenfritt.

    Abstract

    Background.

    Coeliac disease is a common disease which seems to be considered less harmful now than previously. An association between coeliac disease and some types of cancer is well known. It is thus important to evaluate the seriousness of the condition and give patients advice and proper follow-up.

    Material and methods.

    The article is based upon literature retrieved through a non-systematic search of PubMed. There are no Norwegian, but several European studies on the topic. Study design and patient selection varies.

    Results.

    Most studies show increased cancer risk and mortality, especially for B-and T-cell lymphoma also outside the gut. The risk of breast and lung cancer is decreased. The studies show that the risk of mortality and cancer development is most pronounced the first three years after coeliac disease is diagnosed. The mortality of patients with coeliac disease during this period is nearly doubled in relation to a control population.

    There does not seem to be an increased cancer risk when the disease is diagnosed during childhood. Adherance to a gluten-free diet is at least partly protective.

    Interpretation.

    Coeliac disease causes a certain increased risk of cancer and early death. It is not an innocent condition. This strengthens the arguments for coeliac patients to adhere to a gluten free diet.

    Artikkel

    Cøliaki er ein tynntarmssjukdom utløyst av kveitegluten og liknande protein i rug og bygg (1, 2). Inntak av gluten gir betennelse i tynntarmsslimhinna. Hovudsymptoma er mageplager, jernmangel og trøyttleik, men sjukdomen har mange presentasjonsformer. Behandlinga er livslangt glutenfritt kosthald. Sjukdomen er vanleg, med ein prevalens på om lag 1 av 100 i nyare studiar (1, 3, 4). Prevalensen er aukande, og udiagnostisert cøliaki er svært vanleg (5). Glutenfritt kosthald til cøliakarar vert tilrådd fordi det betrar symptoma deira, men det er også grunn til å sjå på harde endepunkt som dødelegheit og kreftsjukdom. Dette emnet vert stadig diskutert i fagmiljøa, og det rår uvisse om kor farleg cøliaki eigentleg er (1, 6) – (8). Her omtalar vi ein del nyare litteratur om emnet.

    Materiale og metode

    Materiale og metode

    Litteratursøk i PubMed mars 2007 med søkeorda «coeliac disease mortality» gav 141 treff. Utvalet av artiklar er skjønsmessig. Alle kasuistikkar, oversiktsartiklar og små pasientseriar er utelatne. I klinisk praksis vert cøliakidiagnosen stilt ved gastroskopi, der tynntarmsbiopsiar viser typiske totteforandringar. Positiv serologi, spesielt IgA-antistoff mot vevstransglutaminase, støttar diagnosen. Serologitesten har 80 – 90 % sensitivitet og nær 100 % spesifisitet. Symptoma skal betrast av glutenfri kost (1, 9). I epidemiologiske studiar brukar ein ofte positiv serologi som diagnostisk for cøliaki. I studiane nedanfor er anten pasientar der ein har teke tynntarmsbiopsi, eller der diagnosen er stilt serologisk, omtala.

    Pasientar med kjend cøliaki

    Pasientar med kjend cøliaki

    Tabell 1 (4, 8, 10) – (16) viser samanheng mellom cøliaki og mortalitet og tabell 2 (4, 7, 10, 11, 14, 17) – (22) viser samanheng mellom cøliaki og førekomst av kreft.

    Tabell 1  

    Mortalitet ved cøliaki. Der talverdi for standard mortalitetsratio (SMR) og hasardrate er oppgitt, er skilnaden mellom gruppene signifikant

    Land

    Pasientar med cøliaki (n)

    Tidsrom

    Dødsårsaker/detaljar

    Funn

    Finland (10)

    781

    1960 – 2002

    Alle dødsårsaker

    Lymfom

    Ingen signifikant skilnad

    Finland (11)

    335

    1980 – 90

    Femårsoverleving

    Lik generell populasjon

    Italia (12)

    1 072

    1962 – 98

    Generelt

    Ved dårleg diettetterleving

    Ved diagnose > ti år etter symptomdebut

    SMR 2,0

    SMR 6,0

    SMR 3,8

    Storbritannia (13)

    340 vaksne

    285 born

    1970 – 2004

    Vaksne: alle dødsårsaker

    Born: brå død, kreft og cerebrovaskulær sjukdom

    SMR 1,38

    SMR 3,32

    Storbritannia (14)

    4 732

    1987 – 2002

    Generelt

    Etter ett år med kjent cøliakidiagnose

    Hasardrate 1,31

    Hasardrate 1,17

    Storbritannia (4)

    87

    (7 550 screena)

    1990 – 95

    Femårsoverleving

    Ingen signifikant skilnad

    Storbritannia (8)

    653

    1979 – 86

    Alle dødsårsaker

    All malignitet

    Lymfom

    SMR 1,9

    SMR 3,0

    SMR 31

    Sverige (15)

    10 032

    1964 – 93

    Utan tilleggsdiagnosar

    Med tilleggsdiagnosar

    Non-Hodgkins lymfom

    Tynntarmskreft

    SMR 1,4

    SMR 2,0

    SMR 11,4

    SMR 17,3

    Tyskland (16)

    63

    (4 663 screena)

    1989 – 98

    Alle dødsårsaker

    Kreft

    Hasardrate 2,53

    Hasardrate 3,62

    Tabell 2  

    Kreftrisiko ved cøliaki. SIR = standardisert insidensratio, RR = relativ risiko, OR = oddsratio, SMR= standard morbiditetsratio

    Land

    Pasientar med cøliaki (n)

    Tidsrom

    Kreftform

    Funn

    Finland (10)

    781

    1960 – 2000

    Total kreftrisiko

    Non-Hodgkins lymfom

    SIR 1,2

    SIR 3,2

    Finland (11)

    335

    1980 – 90

    Total kreftrisiko

    Ingen lymfom

    SIR 1,53

    Italia (17)

    1 968

    1982 – 2005

    Alle kreftformer

    Non-Hodgkins lymfom

    Tynntarmskreft

    Brystkreft

    SIR 1,3

    SIR 4,7

    SIR 25

    SIR 0,2

    Italia (18)

    1 757

    1982 – 2006

    Enteropatisk T-cellelymfom

    SIR 6,42

    Storbritannia (14)

    4 732

    1987 – 2002

    Mage-tarm-kreft

    Lymfom

    Hasardrate: 1,85

    Hasardrate: 4,80

    Storbritannia (4)

    87

    (7 550 screena)

    1990 – 95

    Alle kreftformer

    OR 1,05

    Storbritannia (7)

    210

    1974 – 85

    Alle kreftformer

    Munn-svelg-kreft

    Oesophaguskreft

    Non-Hodgkins lymfom

    RR 2,0

    RR 9,7

    RR 12,3

    RR 42,7

    Storbritannia (19)

    637

    1978 – 2001

    Alle kreftformer

    Non-Hodgkins lymfom

    Brystkreft

    SIR 1,02

    SIR 5,81

    SIR 0,59

    Sverige (20)

    11 091

    1964 – 95

    Alle kreftformer

    Tynntarmskreft

    Lymfom

    Brystkreft

    SIR 1,3

    SIR 10

    SIR 5,9

    SIR 0,3

    Sverige (21)

    56 lymfom

    1964 – 95

    Non-Hodgkins lymfom

    Non-Hodgkins lymfom i mage/tarm

    Non-Hodgkins lymfom utanfor mage/tarm

    SIR 6,6

    SIR 24

    SIR 3,6

    USA (22)

    381

    1981 – 2000

    Alle kreftformer

    Tynntarmskreft

    Non-Hodgkins lymfom før cøliakidiagnose

    Non-Hodgkins lymfom etter cøliakidiagnose

    Kreft i oesophagus

    Melanom

    SMR 1,5

    SMR 34

    SMR 9,1

    SMR 6,2

    SMR 12

    SMR 5

    I ein stor italiensk studie undersøkte ein mortaliteten til 1 072 cøliakipasientar og 3 384 fyrstegradsslektningar (12). Desse vart rekrutterte i perioden 1962 – 94. Fram til 1998 hadde 53 pasientar i cøliakigruppa døydd. Venta tal var 25,9 (tab 1). Ein observerte auka mortalitet berre dei fyrste tre åra etter cøliakidiagnosen vart stilt. Pasientar med symptom på malabsorpsjon var utsette, men ikkje pasientar som vart diagnostiserte pga. milde symptom eller ved antistoffscreening. Dødelegheiten auka ved forseinka diagnosesetjing og hjå pasientar med dårleg etterleving av glutenfri diett. Non-Hodgkins lymfom var den vanlegaste dødsårsaka.

    I ein nyare italiensk multisenterstudie samanlikna ein kreftrisiko for 1 968 cøliakipasientar med venta kreftrisiko i standardpopulasjonen (WHO Globocan) (17). Risikoen vart uttrykt som standardisert insidensratio. Også her fann ein auka risiko for non-Hodgkins lymfom og tynntarmskreft (tab 2). Risikoen for brystkreft var minska. Gjennomsnittleg alder for cøliakidiagnose hjå pasientane som utvikla kreft, var 48 år, mot 29 år hjå cøliakarane utan kreft. Kreft ser altså ut til å ramme hovudsakleg dei som får cøliakidiagnosen i godt vaksen alder.

    Askling og medarbeidarar kombinerte data av eit personidentifiserbart register over pasientar innlagte i sjukehus med Kreftregisteret og studerte 11 019 individ med cøliaki (20). Vaksne med cøliaki, men ikkje born og ungdom, hadde ein generell auka kreftrisiko (tab 2). Dei fann auka risiko særleg for malignt lymfom og for karsinom i tynntarm. Den relative risikoen var lågare enn i mange andre studiar. Det ser ut til at risikoen minkar jo nærare ein kjem vår tid. Risikoen for brystkreft var redusert.

    Den same gruppa undersøkte vidare dødsårsaker hjå pasientar med cøliaki som var innlagte i svenske sjukehus 1964 – 93 (15). Dei med tilleggsdiagnosar hadde dobla risiko for å døy. Hjå pasientar utan tilleggsdiagnosar var mortalitetsrisikoen mindre enn for dei med tilleggsdiagnosar (tab 1). Det var særleg auka spesifikk mortalitet for non-Hodgkins lymfom og tynntarmskreft. I ein annan studie analyserte dei 56 tilfelle av malignt lymfom blant 11 650 innlagte cøliakipasientar (21). 57 % av lymfoma var ikkje intestinal T-cellelymfom, men det vart funne både B- og T-cellelymfom på mange lokalisasjonar (tab 2).

    Logan og medarbeidarar analyserte 653 pasientar med kjend cøliaki i Edinburgh og Lothian-regionen (8). Mortaliteten var større enn i den generelle populasjonen (115 observerte dødsfall mot venta 61,8), spesielt det fyrste året etter at cøliakidiagnosen vart stilt (tab 1). Dødsfall grunna malign sjukdom stod for 38 % av dødsfalla, tre gonger så hyppig som venta. I det same området vart det overraskande funne auka dødelegheit hjå born – mykje meir enn for vaksne (tab 1) (13). Dødsfalla hjå born skuldast hovudsakleg brå død, kreft og cerebrovaskulær sjukdom.

    I ein artikkel frå Storbritannia hadde ein følgt opp 210 pasientar med cøliaki i 11 år (7). Relativ risiko for kreft var dobla i høve til venta risiko. Lymfom og kreft i munn, svelg og oesophagus dominerte (tab 2). Denne faren fann ein ikkje hjå pasientar som hadde levd strengt glutenfritt i over fem år. I ein annan artikkel fann ein ingen generell auka kreftrisiko blant 637 cøliakarar med 33 års oppfølging (tab 2) (19). Derimot var risikoen for non-Hodgkins lymfom auka og risikoen for brystkreft minska. I denne siste studien vart alle pasientar som fekk kreft i løpet av dei to fyrste åra med kjent cøliaki, ekskludert. Kreftdiagnosen var basert på sjukehusets eigne opplysningar, og ikkje på kreftregisterdata.

    Samanhengen mellom cøliaki og kreft er også undersøkt i USA, ved å samanlikne standard morbiditetsratio mellom 381 cøliakarar som vart følgt opp ved Columbia University Hospital i New York, og data frå det nasjonale kreftregisteret (22). For alle krefttypar var standard morbiditetsratio 1,5 (ikkje-signifikant) (tab 2). Auken var signifikant for kreft i tynntarm og oesophagus, for melanom og non-Hodgkins lymfom. Risikoen for sistnemnte varte ved trass glutenfri diett.

    I Finland er det mange pasientar med kjend cøliaki. Tampere universitetssjukehus har følgt opp alle sine cøliakarar. Det er ingen andre sjukehus i området, slik at pasientmaterialet er svært representativt for den aktuelle populasjonen.

    I ein studie på 781 pasientar med cøliaki fann ein at den totale kreftrisikoen var den same som i populasjonen generelt (tab 2) (10). Risikoen for non-Hodgkins lymfom var signifikant auka (standardisert insidensratio 3,2). Alle dei fem pasientane med denne sjukdomen hadde udiagnostisert cøliaki ved lymfomdiagnosen eller utilstrekkeleg diettetterleving. I ein annan studie frå Tampere samanlikna ein 335 cøliakipasientar med ei kontrollgruppe med ulike gastrointestinale symptom. Ein fann ingen signifikant auka insidens av malign sjukdom, og femårsoverlevinga var lik den generelle finske populasjonen (tab 1, tab 2) (11). I ein italiensk cøliakipopulasjon på 1 757 pasientar som vart følgt mellom 1982 – 2006, utvikla ni lymfom i tynntarmen (standard morbiditetsratio 6,42) (18). Av desse var det berre to som hadde levd strengt glutenfritt i meir enn tre år før dei fekk lymfom, altså lenge nok til å vente ein beskyttande effekt av dietten.

    Lymfom og cøliaki

    Lymfom og cøliaki

    Sidan lymfom sjåast hjå pasientar med cøliaki, kan ein tenkje seg at cøliaki er ein viktig risikofaktor for å utvikle lymfom generelt. Tre store europeiske multisenterstudiar har undersøkt pasientar med lymfom (type non-Hodgkins) uansett lokalisasjon. I to av studiane fann dei at om lag 1 % av pasientane med lymfom, men 0,5 % av kontrollpopulasjonen, hadde cøliaki (23, 24). I den tredje, mindre studien vart det ikkje funne nokon skilnad (25). Det ser dermed ut som om cøliaki ikkje er spesielt vanleg hjå pasientar med lymfom. Det er mogeleg at cøliaki er vanleg ved lymfom i tynntarm, men dette er lite studert.

    Cøliaki i allmennpraksis

    Cøliaki i allmennpraksis

    Studiane nemnde over, er for ein stor del baserte på materiale/pasientar innlagte på sjukehus. Dette kan tenkjast å representere ei feilkjelde. I Storbritannia vart det i 1987 oppretta ein forskingsdatabase (General Practice Research Database) som inneheld data på over åtte millionar individ. Kvart legekontor som deltek, må vise at dei legg inn minst 95 % av relevante data i databasen. I ein studie frå denne databasen deltok 4 732 pasientar med cøliaki og 23 620 para kontrollpersonar (14). Hasardraten for mortalitet i cøliakigruppa var på 1,31 samanlikna med kontrollgruppa det fyrste året etter at dei fekk diagnosen (tab 1). Seinare i forløpet vart hasardraten redusert til 1,17. Det var auka hasardrate for kreft i mage-tarm-kanalen og lymfoproliferativ sjukdom (tab 2). Risikoen for bryst- og lungekreft var redusert.

    Screeningundersøkingar

    Screeningundersøkingar

    Same gruppa som over har utført ei stor masseundersøking på prevalens og karakteristika av udiagnostisert cøliaki (4). Dei undersøkte blodprøver frå 7 550 deltakarar i alderen 45 – 76 år som var rekrutterte frå allmennpraksis i England. Seroprevalensen av udiagnostisert cøliaki i denne gruppa var på 1,2 % (95 % KI 0,9 – 1,4). Serum vart tappa i perioden 1990 – 95 og dødsstatistikk lasta ned i 2001. Det vart ikkje funne fleire dødsfall i gruppa med udiagnostisert cøliaki (tab 1).

    I 1989 – 90 vart det gjort ein populasjonsbasert kohortstudie i Tyskland (16). Nedfrosne sera frå denne studien vart nyleg analyserte for IgA mot vevstransglutaminase. Blant 4 633 analyserte sera, hadde 63 individ (1,36 %) positiv serologi. Av desse døydde 15 i perioden 1989 – 98 (tab 1). Dei hadde dermed betydeleg auka risiko for død, særleg på grunn av kreft.

    Diskusjon

    Diskusjon

    Cøliaki er ein svært vanleg tilstand med sannsynleg aukande prevalens (1, 5). Det er viktig å vurdere verknaden sjukdomen kan ha på kreftutvikling og dødelegheit. Randomiserte studiar om dette emnet lèt seg ikkje gjennomføre, sidan alle cøliakarar vert tilrådd å leve glutenfritt. Vi har gjennomgått aktuell litteratur og finn at dei fleste studiane viser ein auka risiko for kreft og død.

    Det er naturleg å samanlikne cøliaki med andre kroniske sjukdomar. Dødelegheiten for cøliakarar er samanliknbar med til dømes type 2-diabetes, der standard mortalitetsratio for alle dødsårsaker var 1,42 (26), og for leddgikt 1,27 (27). Men den er vesentleg lågare enn for type 1-diabetes, med standard mortalitetsratio på 4,0 (28). Innan gastroenterologien er vi svært opptekne av dei inflammatoriske tarmsjukdomane Crohns sjukdom og ulcerøs kolitt. Ved Crohns sjukdom er det vist ein signifikant auke, med standard mortalitetsratio på 1,73 (29), altså samanliknbar med nokre av studiane på cøliaki. Ved ulcerøs kolitt kunne ein derimot i ein nyleg publisert prospektiv europeisk multisenterstudie ikkje vise noka auka dødelegheit (30).

    I studiane vi fann omtalast ulike slag pasientmateriale. Nokon såg på store grupper der det er lagra serum frå fleire år tilbake (16). Serumet vart analysert og samanlikna med kreft- og dødsregister. Andre såg på cøliakarar følgt opp i allmennpraksis, det vil seie populasjonsbaserte studiar (4, 14). Det finst også fleire sjukehusbaserte materiale både på andre- og tredjelinjenivå (7, 8, 11) – (13, 15, 17, 19)-(21). Dette gjer ei samanlikning mellom studiane vanskeleg. Nokre av studiane tyder på at problemet med kreft og dødelegheit hjå cøliakarar er mindre i nyare tid enn tidligare.

    Det er viktig å avklare om det å følgje glutenfri diett kan minske risikoen for utvikling av malign sjukdom og mortalitet ved cøliaki. Fire av fem studiar tyder på det (7, 12, 17, 18), den siste viste fleire tilfelle av lymfom trass glutenfri kost (22).

    Sjølv om vi konkluderer med at det er ein auka kreftfare ved cøliaki, er det ikkje vanleg å tilrå regelmessig overvaking av cøliakipasientar. Aktuelle kreftformer er ofte lokaliserte i tynntarm, som er vanskeleg tilgjengeleg for enkel diagnostikk. Ein kan undersøkje tynntarmen med kapselendoskopi, men kostnadene er store. Sjølv om det ikkje er gjort kostnad-nytte-utrekningar, er det usannsynleg at regelmessig endoskopisk overvaking av cøliakipasientar vil kunne forsvarast. Dette vart også konklusjonen på ein konsensuskonferanse i USA i 2004 (31). Dette er i tråd med tilrådinga til Fagrådet i Norsk Cøliakiforening. Det vert anbefalt klinisk kontroll hjå gastroenterolog tre og 12 månader etter at kostbehandling er starta. Det er diskutert om ein skal ta tynntarmsbiopsiar rutinemessig etter eitt år med glutenfri kost. Fagrådet tilrår dette ved dårleg behandlingsrespons eller usikker diagnostikk. Uansett er ein einig om å tilrå livslang, konsekvent glutenfri kost. Regelmessig oppfølging hjå klinisk ernæringsfysiolog er kan hende den beste metoden for å sikre dette (32, 33). Norsk Cøliakiforening gjer også eit svært viktig arbeid for å hjelpe medlemene sine.

    Konklusjon

    Konklusjon

    Det er påvist auka mortalitet og kreftrisiko, særleg for lymfoproliferativ sjukdom, hjå vaksne med cøliaki. Dette gjeld særleg dei fyrste tre åra etter at cøliakidiagnosen er stilt. Ein har stort sett ikkje greidd å vise auka kreftrisiko når diagnosen er stilt i barnealder. Det ser ut som om etterleving av glutenfri diett kan redusere risikoen. Fleire studiar tyder på at personar med langvarig, udiagnostisert og symptomgivande cøliaki er mest utsett.

    Takk til Olav Sandstad, Gastromedisinsk avdeling, Ullevål universitetssykehus for råd og gjennomlesing av manus.

    Oppgitte interessekonfliktar:

    Ingen

    Kommentarer  ( 0 )
    PDF
    Skriv ut

    Anbefalte artikler