Spennende og subjektivt om sukker

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Litsfeldt, LE

  Spis deg sukkerfri

  Nøkkelen for å knekke diabeteskoden. 218 s, tab, ill. Oslo: Forlaget Lille Måne, 2007. Pris NOK 299

  ISBN 978-82-92605-50-9

  Dette er en bok beregnet på mennesker med overvekt og diabetes eller metabolsk syndrom. Den er skrevet av en advokat med type 2-diabetes og overvekt som har satt seg grundig inn i stoffet og normalisert vekt og HbA1c-nivå ved hjelp av lavkarbohydratdiett. Den er morsom, oversiktlig og lettlest. Forfatteren er god til å beskrive vanskelig metabolsk patofysiologi med humoristiske analogier fra hverdagslivet.

  Etter at Spis deg sukkerfri ble skrevet, for tre år siden, er det kommet studier som styrker forfatterens påstander, selv om det fremdeles mangler mye kunnskap. Den amerikanske diabetesforeningen har på grunnlag av de nye studiene nylig tatt med lavkarbohydratdiett i ett år som et alternativ til lavkaloridiett i sine behandlingsretningslinjer for overvektige, insulinresistente diabetespasienter.

  Best er beskrivelsen av forfatterens egne erfaringer med det å prøve å gå ned i vekt, svakere er den vitenskapelige dokumentasjonen. Overføringen av forfatterens egne erfaringer svekkes imidlertid av at han som overvektig ikke fikk metformin som første blodsukkersenkende medikasjon. Utgivelsen inneholder en fin kritikk av medisinsk forskningsmetode. Effekten av fysisk aktivitet for vektreduksjon undervurderes klart. I anbefalingen av høyproteindiett for å unngå hyperinsulinemi mangler generelt motargumenter – som for eksempel at forgrenede aminosyrer i seg selv stimulerer insulinsekresjonen og derfor i teorien kan forårsake insulinresistens.

  Dette er et bidrag til mangfoldet som er OK for leger, men det blir for pseudovitenskapelig til at lesere uten faglig bakgrunn innen metabolisme kan vurdere hva som er dokumentert og hva som ikke er dokumentert, hvilke studier som ikke er publisert eller – enda verre – utelatt.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media