En kulturformidler ved veis ende

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  T., Strøm-Olsen

  Trekkfuglene

  Et liv i musikk, kunst og kreft

  275 s, ill. Oslo: Koloritt forlag, 2008. Pris NOK 348 ISBN 978-82-92395- 49-3

  Terje Strøm-Olsen er en kjent kulturpersonlighet som har virket som orkesterleder, konsert- og teaterprodusent, men først og fremst som impresario for mange av de store konsertarrangementene som har funnet sted fra 1970-årene til i dag innen klassisk musikk, opera og underholdningsmusikk, både i Norge og i mange andre land. Utgangspunktet for boken er kampen mot livstruende beinmargskreft og et ønske om å formidle noe av det som står igjen som en essens fra et mangslungent liv i kunstens tjeneste.

  Trekkfuglene er en personlig beretning, der målgruppen sannsynligvis er det kulturinteresserte publikum. Boken er tiltalende presentert, rikt illustrert med god layout, skrevet på et lettfattelig språk med flyt, men med mange gjentakelser, både hva angår form og innhold.

  Strøm-Olsen gir oss et sveip bakover til sine røtter i Kristiansands borgerskap knyttet til sjøfart. Vi får innblikk i de kreftene som har formet ham, bidratt til hans livsanskuelse og gitt ham motet til å stå for sine synspunkter. Det skinner igjennom at det har kostet å velge bort en trygg videreføring av familiebedriften og i stedet ta på seg krevende, ofte upopulære oppgaver. Han gir oss innblikk i nervepresset rundt de store arrangementene, med transportstreiker rett før en kjempeforestilling eller spillet bak kulissene rundt de store russiske artistene.

  Kjernepunktet i Strøm-Olsens fremstilling er forholdet til musikken og lidenskapen for formidling av kvalitetsmusikk. En bærende metafor er hentet fra møtene med kjente kunstnere som mistet fedrelandet. Dermed mistet de klangbunnen for sin kunst. Som trekkfugler i en fremmed verden kunne de ikke vende tilbake. Terje Strøm-Olsen viser oss hvordan kunst og politikk hører sammen, og hvordan kunsten gjenspeiler et samfunns verdigrunnlag.

  Strøm-Olsens kamp mot livstruende kreftsykdom går også som en rød tråd gjennom fortellingen. Her er imidlertid temperaturen i fremstillingen lavere: Strøm-Olsen gir ikke det direkte innblikket i selve opplevelsen av å leve med kreft som vi har fått de senere årene gjennom sentrale bøker som Veien til Karlsvogna, Kampen om håpet og Idas dans. I det hele tatt forblir fortelleren nær og fjern på samme tid. Strøm-Olsens styrke kommer særlig frem i evnen til å trekke store linjer. Disse trekkes på få sider tilbake i norsk historie, mellom kulturliv og politikk og de kreftene i samfunnet som former et kulturuttrykk. Beretningen synliggjør kostnadene med å velge livsbaner utenom det vanlige, enten personen heter Vladimir Ashkenazy, prinsesse Diana av England eller Terje Strøm-Olsen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media