Amerikansk kjendiskrim

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  M, Baden

  L., Kenney

  Skjult signatur

  222 s. Oslo: Damm, 2008. Pris NOK 329

  ISBN 978 82-04-11860-8

  Kriminal- og spenningslitteratur har ofte en medisinsk tilknytning, dels fordi drap har åpenbar medisinsk relevans og dels fordi oppklaringen i tradisjonelle detektivromaner gjerne følger et slags diagnostisk mønster. Ikke overraskende dominerer rettsmedisinske problemstillinger. Leger forventes rimeligvis å ha en spesiell kompetanse på dette området, og thrillere og kriminalromaner som skrives av leger, er nærmest i ferd med å bli en egen sjanger.

  Denne romanen viser at faglig spesialkompetanse ikke er nok for å skrive gode bøker.

  I USA er forfatterekteparet Michael Baden og Linda Kenney velkjente. Han er en høyt profilert rettsmedisiner med eget fjernsynsprogram. Hun er advokat. Her i landet kan vi vurdere boken deres uten at denne kjendisbakgrunnen blir dominerende. Med et slikt utgangspunkt faller den igjennom som litterært produkt.

  Skjult signatur har en klassisk oppbygning med et medisinsk mysterium som skal oppklares av bokens helter, en mannlig rettsmedisiner og en kvinnelig advokat (surprise, surprise!). Knokler fra et menneske er funnet under gravearbeid på en forretningstomt. Flere personer dør, de obligatoriske romantiske elementene er med, og her er mye detaljert toksikologi og rettsmedisin. Men personbeskrivelsene er overfladiske og miljøet lite troverdig. Språket er preget av kunstige dialoger og fortellingen engasjerer ikke. Oversetteren, Roar Sørensen, kan ikke klandres for dette. Han har, med et par små unntak, gjort en god jobb.

  Det er mer enn fristende å tro at forfatternes kjendisstatus har vært avgjørende både ved publiseringen og markedsføringen av boken i USA. Fenomenet er heller ikke ukjent hos oss. Kjente navn og ansikter blir viktigere enn litterære kvaliteter.

  Begrepet litterær kvalitet skal selvsagt brukes med forsiktighet i denne sjangeren, men for dem som jakter på mer leseverdig medisinsk spenningslitteratur, er mulighetene mange. Les heller Patricia Cornwell, Michael Palmer eller Robin Cook. De er i hvert fall først og fremst kjent for sine bøker.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media