Europeisk forskning på levermetastaser

Erlend Hem Om forfatteren
Artikkel

Halfdan Sørbye er den eneste norske forskeren blant de 19 forfatterne.

Studien har vært ledet av den franske leverkirurgen Bernard Nordlinger og gjennomført av EORTC – med deltakelse fra 16 land og 70 sentre. Haukeland Universitetssjukehus var nest største senter i studien. Studien i Norge har vært ledet av Halfdan Sørbye ved Kreftavdelingen, Haukeland Universitetssjukehus i samarbeid med kirurgene Arild Horn i Bergen og Karl Søndenaa og Jon Arne Søreide i Stavanger.


EORTC: The European Organization for Research and Treatment of Cancer er en internasjonal organisasjon som utvikler, koordinerer og stimulerer laboratorieforskning og klinisk forskning på kreft i Europa.

Dukes’ system for inndeling av kolorektal kreft: Dukes’ system har sitt navn etter den britiske patolog Cuthbert Esquire Dukes (1890 – 1977). Systemet består av fire stadier: A, B, C og D. Disse er basert på graden av gjennomvekst av tarmveggen og om det er fjernmetastaser:

FOLFOX: Et kjemoterapiregime som brukes i behandlingen av kolorektal kreft. Det består av de tre stoffene FOL (folinsyre, kalsiumfolinat), F (fluorouracil (5-FU)) og OX (oksaliplatin).

Anbefalte artikler