En god følgesvenn på barneavdelingen

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Bjørnstad, T

  Bergan, T.

  Sykehusboka

  190 s, ill. Oslo: Aschehoug & Rikshospitalet, 2007. Pris gratis

  ISBN 978-82-03-24952-5

  Målgruppen er pasienter ved landets barneavdelinger. Slik stoffet er presentert, bør leseren være lesekyndig og ha lurt på hvordan det er å ha en kjæreste. Taran Bjørnstad er forfatter og Tone Bergan illustratør. 16 barn som har ligget på Rikshospitalet er bidragsytere. Boken vil i løpet februar/mars 2008 bli tilgjengelig for barn i alle norske sykehus.

  Dette er tenkt å være en strukturert dagbok/arbeidsbok. Leseren oppfordres til å gjøre boken til sin egen, skrive i den hvordan de har det, og hvem de tenker på. Barnet (6 – 14 år) har strukturert plass til å skrive hvem de er, og om relasjoner hjemme. Oppdelingen av boken er tilpasset et litt lengre opphold på en barneavdeling, men kan sannsynligvis også fungere meningsfullt ved kortere innleggelser.

  Første del omhandler normal anatomi og fysiologi. Forfatterne kobler anatomisk og fysiologisk beskrivelse med plass for leserens opplevelser, tanker og følelser. For eksempel beskrives hjertet over fire sider. Første side gir en nøktern beskrivelse av hjertes anatomi og funksjon. På side 2 er det en snittegning av hjertet i litt over naturlig størrelse. Hjerterommene gir plass til hjertesaker, hjertevenner, et hemmelig rom, samt rom for hva du nå ellers vil fylle hjertet ditt med. På side 3 viser forfatterne at deres hjerte kan se ut som en elefant, og leseren oppfordres til å tegne hva deres eget hjerte kan bli.

  Det er et avsnitt for loggføring av hendelser på sykehuset. Her er det plass til flere notater om undersøkelser og hva som skal undersøkes, om hvor mye man gruer seg, og om hvor ekle/vonde de var. Et annet tema er sprøytebarometeret. Innimellom er det rikelig plass til å skrive ned hva man lurer på, og hva man vil spørre om. Leseren får gjette på hvorfor legen er forsinket, og det er en egen side med overskriften «Ventestatistikk».

  Et eget avsnitt heter «Meg + tankene mine», med sitater fra andre barns nedskrevne tanker. Avsnittet gir rikelig layoutmessig stimulans til beskrivelse og refleksjon. Det gjelder det meste av innholdet. Så langt jeg kan bedømme treffer forfatterne målgruppen barn i lesedyktig alder. Boken er lansert med brask og bram. Det synes jeg den fortjener!

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media