Huden, evolusjonen og kulturen

Petter Gjersvik Om forfatteren
Artikkel

Jablonski, NG.

Skin

A natural history. 266 s, ill. West Sussex: University of California Press, 2006. Pris GBP 15

ISBN 978-0-520-24281-4

Dermatologi er læren om huden og dens sykdommer, men huden kan like gjerne studeres i et evolusjonsbiologisk, antropologisk og kulturhistorisk perspektiv som i et medisinsk. Forfatteren har sin bakgrunn fra antropologi, paleontologi og evolusjonsbiologi, har studert menneskefossiler og aper og underviser medisinstudenter i anatomi. Hun mener at huden er et undervurdert organ. Folk flest tar i altfor stor grad huden for gitt og tenker ikke så mye over hva den har betydd for utviklingen av menneskearten, eller over hva den betyr for hver og en av oss i dag.

Evnen til å svette, hårmengde og ulik pigmenteringsgrad påvirket utviklingen av menneskearten. Svette var viktig for at menneskets forfedre kunne overleve og forflytte seg raskt over store savanneområder i Afrika. Den pigmenterte huden beskyttet mot stråling fra solen. Lysere hudtyper ble utviklet mens menneskearten spredte seg nordover, der den trengte sollyset for å produsere nødvendig D-vitamin. Huden er et sensorisk organ, gjenspeiler god og dårlig helse og signaliserer frykt, oppstemthet og attraktivitet. Signalene forsterkes ved bruk av kosmetikk og parfyme. Kroppsdekorering, som tatovering og piercing, markerer både individualitet og gruppetilhørighet. Vårt forhold til huden kan også i dag betraktes i et evolusjonsbiologisk perspektiv: å være attraktiv for det annet kjønn i den hensikt å bringe våre gener videre.

Alt dette blir beskrevet basert på omfattende forskningslitteratur fra svært forskjellige, men likevel beslektede fagområder. De biologiske og medisinske aspektene er omtalt på en presis og korrekt, men likevel lettfattelig måte. Mer interessant for leger, særlig hudleger, selvfølgelig, er nok kapitlene om hvordan hudens biologiske funksjoner har hatt betydning for menneskets evolusjon og kulturelle utfoldelse og menneskers sosiale samhandling. Illustrasjonene er overraskende nok begrenset, og de fleste er i svart-hvitt. Teksten avsluttes med en lang rekke fyldige fotnoter og referanser som understreker det grundige akademiske preget. Boken anbefales.

Anbefalte artikler