Orla Os er tilbake!

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Thørring, J.

  Tarantellen

  414 s. Oslo: Aschehoug, 2007. Pris NOK 349

  ISBN 978-82-03-19265-4

  Jorun Thørring vender i sin tredje kriminalroman tilbake til Paris, der Vesterålens verdensvante datter, rettsmedisineren og spesialetterforskeren Orla Os, er hovedperson – som i debuten Skyggemannen (2005).

   I mellomtiden har Thørring utgitt Glassdukkene (2006), der handlingen er lagt til Tromsø og hovedpersonen er den samiske politietterforskeren Aslak Eira.

  Slik utnytter den Trondheims-baserte gynekologen, som bokdebuterte 50 år gammel, lokalkunnskap fra oppvekst i Tromsø og flere ungdomsår i Paris. Miljøskildringene er detaljerte, gode og troverdige.

  I Tarantellen veksler handlingen mellom nåtid og fortid, mellom Paris og Algerie. Den forfengelige og upålitelige Adam Fabre forsvinner en novemberkveld i 2000. Dagen etter blir bilen hans funnet – med liket av en ukjent, ung kvinne i baksetet. Flere lik dukker opp etter hvert. Historier fra krigen i Algerie i 1961 forteller oss at det må være en sammenheng mellom hendelsene den gang og de aktuelle forsvinninger og drap. De medisinskfaglige detaljer er få, men etterrettelige.

  Vi følger Orla Os og hennes kolleger politiinspektør Hervé Marchal og kriminalbetjent Nicolas Roland (som Orla har et særlig godt øye til) i jakten på edderkoppen, tarantellen, i nettet av intriger og relasjoner som vever historier og personer sammen. Vi presenteres for store sosiale kontraster og et fargerikt persongalleri. Ett eksempel er den forsvunne Adam Fabres sekretær Agnès Leclerc, en kvinnelig lykkejeger på konkursens rand som «været inngangen til menns hemmelige avlukker slik en spesialtrenet hund fant trøffelfeltene».

  Jorun Thørring fører et kjapt og presist språk med en touch av humor, som gjerne kan forsterkes. Fordelt på 94 korte kapitler gir det fortellingen drive og tempo. Som forfatter har hun utviklet seg positivt gjennom sine tre romaner. Krimsjangerens vanskelige avslutning behersker hun bedre og bedre. Med den internasjonale interesse det er for norsk krim er det egentlig ikke rart at hun omtales sammen med Unni Lindell og Karin Fossum og at hun er solgt til Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland. Ifølge forlaget lanseres Tørrings to første romaner i Tysklands største bokklubb i desember.

  Tarantellen er en god historie, men som de fleste bøker i disse dager kunne den med fordel vært kortere. Thørrings tre utgivelser har vært på henholdsvis 368, 394 og 414 sider. Veksten bør ikke fortsette. I en tid med økende krav til å fatte seg i korthet er det et paradoks at alle kriminalromaner synes å ese ut. Særlig i denne sjangeren foretrekker de fleste av oss flere og kortere fremfor færre og lengre fortellinger.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media