God og etterlengtet kokebok for allergikere

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Mavrakis, AE

  Dypvik, T

  Halvorsen, R

  Voksentoppens allergikokebok

  152 s, ill. Oslo: Damm, 2007. Pris NOK 299

  ISBN 978-82-04-12892-8

  Selv om markedet flommer over av kokebøker for alle tenkelige anledninger og behov, er tilbudet for allergikere begrenset og kvaliteten varierende. Det er derfor en begivenhet når kjøkkenfaglig og medisinsk ekspertise ved Voksentoppen senter for astma og allergi, som er en del av Barneklinikken ved Rikshospitalet, går sammen om å utgi sine velprøvde oppskrifter og nyttige råd og tips for allergikere. De henvender seg til alle som er overfølsomme for viktige matvarer som melk, egg eller hvete/gluten eller lager mat til noen som er det. Andre vanlige allergener, som soya og nøtter, er også utelatt fra oppskriftene. Forfatternes intensjon er å vise at det er mulig å lage variert, næringsrik og fristende mat selv om vanlige ingredienser må utelates.

  Det er til sammen 60 – 70 oppskrifter innen kategoriene gjærbakst og kaker, middager, desserter, juleknask og godteri. Som man forstår er slikkmunnenes behov vel ivaretatt, kanskje litt på bekostning av de sunne hverdagsoppskriftene. Gode basisoppskrifter på barnevennlig mat er imidlertid bokens styrke. Å lage velsmakende lasagne, fiskegrateng, tomatsuppe, pannekaker og iskrem uten å bruke egg, melkeprodukter og glutenholdige melsorter kan synes umulig, men bare inntil man har prøvd oppskriftene fra Voksentoppen.

  De er oversiktlig satt opp og enkle å følge. Alle er fri for egg, og man kan i de fleste tilfeller velge om retten skal lages med eller uten melk og hvetemel. Dermed blir oppskriftene svært fleksible og kan tilpasses ulike behov. Det brukes ikke flere spesialingredienser enn høyst nødvendig – først og fremst glutenfritt mel og rismelk – og forfatterne har med et par unntak valgt å bruke produsentnøytrale betegnelser. Dette er positivt, men vi savner en oversikt over egnede produkter og hvor de kan skaffes.

  Hver eneste oppskrift er forsynt med lekre fotografier av den ferdige matretten. Diettmat kan virke trist og se litt mislykket ut, men her fremstår maten som hjemmelaget og ærlig. Trendy layout forsterker inntrykket.

  Boken innledes og avsluttes med korte kapitler med generell informasjon om matoverfølsomhet, og det er lagt særlig stor vekt på myter knyttet til emnet. Disse kapitlene er gode, men knappe, og de kunne med fordel vært utvidet. De dekker sikkert allmennhetens informasjonsbehov, men neppe pasientenes.

  Voksentoppens allergikokebok kan anbefales til alle som lider av matoverfølsomhet, og spesielt til multiallergikerne. Den bør være førstevalget når helseinstitusjoner, skoler etc. skal investere i en allergikokebok.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media