Sunn kost i svangerskapet forebygger hjertesykdom

Oda Riska Om forfatteren
Artikkel

Mødre som spiser sunt gjennom svangerskapet, føder barn med mulig lavere risiko for utvikling av hjerte- og karsykdommer.

For tidlig fødsel kan være forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdommer senere i livet, både for mor og barn. Det er tidligere påvist at høyt kolesterol hos mor under svangerskapet er forbundet med tidlige stadier av fettavleiring i blodårene hos fosteret.

I sin avhandling testet Janette Khoury ut vanlig norsk kosthold mot en kolesterolreduserende kost som besto av frukt, grønnsaker, hele kornprodukter, fisk, olivenolje, rapsolje, nøtter og lite mettet fett. Bare 0,7 % av dem som spiste kolesterolreduserende kost fødte for tidlig, mot 7,4 % av dem som spiste vanlig kost.

Mødrene i diettgruppen hadde lavere stigning i totalt kolesterolnivå og i LDL-kolesterol under svangerskapet.

– Det er første gang det er påvist at denne stigningen kan reduseres, samtidig som det ser ut til at dette ikke skader barnet. Vevsplasminogenaktivatorantigen (tissue plasminogen activator antigen, tPAag), en uavhengig markør for aterosklerotisk aktivitet, så ut til å være lavere i navlestrengsblod hos fostre av mødre i diettgruppen, i tillegg strømmet blodet lettere i navlestrengen midt i svangerskapet, sier Khoury til Tidsskriftet.

Kostholdet som er brukt av diettgruppen er anbefalt av Nasjonalt råd for ernæring til hele befolkningen med henblikk på å fremme helse og redusere forekomst av hjerte- og karsykdommer. I sin avhandling har Janette Khoury vist at den ikke er vanskelig å gjennomføre i svangerskapet samtidig som den er trygg å bruke. Hun disputerte for Ph.D.-graden ved Universitet i Oslo 7.5. 2007.

Anbefalte artikler