Ledere: Hjelpen er nær!

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Kotter, J

  Rathgeber, H.

  Our iceberg is melting

  Changing and succeeding under any conditions. 147 s, ill. London: Pan Macmillan, 2006. Pris GBP 10

  ISBN 978-02300-1420-6

  Førsteforfatteren John Kotter er professor ved Harvard Business School. Han omtales som «change guru» og har skrevet 11 seriøse bestselgere om endringsledelse. Bøkene har fått priser, men han følte at ledere har tungt for det. Derfor ville han prøve en annen vei, og denne boken er en fabel om behovet for endring i en organisasjon og hvordan man kan få til det.

  En koloni med 268 keiserpingviner bor på et isfjell i Antarktis, og der har de bodd trygt og godt i generasjoner. En av dem, Fred, var en ung nysgjerrigper som oppdaget tegn på at isfjellet var begynt å smelte, og han forutså en katastrofe. Men de vanlige, fornuftige pingvinene avviste ham: «Vi har jo bodd her i generasjoner.» Flokken hadde en ledergruppe på ti eldre og erfarne, og en av dem var en klok gammel dame, Alice. Fred klarte å overbevise henne, og så utvikler fortellingen seg skritt for skritt. Til slutt reddet hele flokken seg over på et nytt isfjell, men heller ikke det var trygt. Derfor måtte de legge om til å bli nomader. Budskapet er at det er åtte trinn i en vellykket endringsprosess. Pingvinflokken går igjennom dem, trinn for trinn, og ender med en ny kultur som er tilpasset deres nye livssituasjon.

  Språket er enkelt, og boken er illustrert med nydelige bilder av pingvinene som strever seg gjennom de åtte trinnene. Den er et pedagogisk mesterverk, og den har flere sider med anbefalinger, f.eks. denne fra en «Programme Manager» i det amerikanske forsvarsdepartementet: «Jeg delte ut 60 eksemplarer i juni, evaluerte effekten og delte ut 500 i september – it is a gem.»

  Boken er lest på en time, og jeg har lest den to ganger. Jeg håper mange vil lese den og forstå de åtte trinnene som skal til, og – ikke minst – forstå at nøkkelen er følelser, kommunikasjon og samarbeid.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media