Ny, billigere og enklere malariamedisin

Internasjonal medisin
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  En billig og brukervennlig kombinasjonsmedisin mot malaria er nå kommet på markedet.

  Over en million mennesker dør av malaria hvert år, og 90 % av dem lever i Afrika sør for Sahara. Svært mange av dem som rammes er barn under fem år (1). Verdens helseorganisasjons anbefalte retningslinjer for behandling av malaria i de fleste områder av verden er basert på artemisin i kombinasjon med et annet antimalariapreparat (2). Artemisinresistens er så langt ikke registrert, og for å unngå resistensutvikling brukes artemisin ofte i kombinasjonspreparater. Denne behandlingen har til nå vært tilgjengelig for bare et lite mindretall av dem som trenger den. Det ble gitt under 80 millioner behandlinger på verdensbasis i fjor, beregnet behov var 400 – 500 millioner behandlinger.

  Et nytt legemiddel bestående av artesunat og amodiakvin i én og samme tablett, ASAQ, er nå introdusert på markedet (3). Preparatet er et resultat av et forskningssamarbeid mellom organisasjonen Drugs for Neglected Diseases Initiative (DNDI) og legemiddelfirmaet Sanofi-Aventis. Forskningen har foregått uten patentering, noe som vil gi økt tilgjengelighet og lavere pris. Dette er spesielt viktig for dem som trenger den mest – folk i Afrika sør for Sahara.

  Den nye medisinen er både billigere og enklere å ta. For eksempel vil barn bare trenge én tablett daglig i stedet for fire, noe som vil sikre bedre etterlevelse. Med et kombinasjonspreparat er det mindre risiko for utvikling av resistens mot artemisin. Den nye medisinen vil være 40 – 50 % billigere enn separate tabletter og vil koste henholdsvis 0,5/1 amerikansk dollar for en full tredagerskur for barn/voksne. Siden medikamentet ikke er patentert, er det mulig å anvende flere produksjonskilder, det vil sikre priskonkurranse og tilstrekkelig tilgjengelighet. DNDI mener denne type forskningssamarbeid er en lovende modell for forskning på medisiner for glemte sykdommer. Den nye tablettkombinasjonen er den andre artemisinkombinasjonstabletten på markedet etter artesunalte-lumefantrine.

  ASAQ er den første medisinen utviklet av DNDI. Med en nåværende portefølje på 22 prosjekter tar organisasjonen sikte på å utvikle nye, forbedrede og relevante medisiner mot andre glemte sykdommer, slik som malaria, leishmaniasis, afrikansk sovesyke og Chagas sykdom.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media