Hukommelse i lommen

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Al-Ubaydli, M.

  The doctor’s PDA and smartphone handbook

  A guide to handheld healthcare. 82 s, ill. London: RSM Press, 2006. Pris GBP 13

  ISBN 1-85315-686-8

  En PDA (personal digital assistant) er en lomme-PC. Inneholder den også mobiltelefon, omtales den som smarttelefon. Selv har jeg i mange år vært fullstendig avhengig av min PDA. Som autodidakt var det spennende for første gang å se en håndbok om bruk av PDA for leger.

  Det første kapitlet i boken gir gode råd om hva man skal prioritere ved valg av PDA. For å dra full nytte av det store spekteret av tilgjengelige medisinske ressurser og oppslagsverk, er det viktig at man velger en PDA med et operativsystem som er kompatibelt med flest mulig av disse. Utviklingen går raskt, og boken har ikke fått med at operativsystemet Palm OS er på vei ut, noe som betyr at man i dag bør velge en PDA som benytter Microsoft Windows Mobile Pocket PC.

  De neste kapitlene omtaler de grunnleggende funksjonene dagbok, adressebok, oppgaveliste og notater. Selv om disse funksjoner er sentrale, vil nok de fleste fort lære seg disse uten denne boken. Kapitlet om smarttelefoner gir gode tips om bruk av Internett og om hvordan man kan laste ned medisinske artikler og sammendrag. Etter min mening er det imidlertid de medisinske hjelpemidlene som kan overføres eller lastes ned, f.eks. retningslinjer og oppslagsverk, som gjør en PDA så god å ha i en leges lomme. Kapitlene som omhandler disse emnene, er nyttige, men har av naturlige grunner ikke tatt med norske oppslagsverk som for eksempel Felleskatalogen, Smittevernhåndboken og Legemiddelhåndboken.

  De siste kapitlene i boken omhandler sikkerhet, databaser og pasientopplysninger. Selv om boken gir tips om kryptering og andre tiltak som kan bidra til å ivareta personvernet, er jeg ikke sikker på at Datatilsynet vil like at pasientopplysninger tas med ut av legekontor og sykehus på denne måten.

  Etter mitt syn er en PDA et uvurderlig hjelpemiddel for leger som regelmessig har behov for rask tilgang til medisinsk informasjon på steder der PC ikke er tilgengelig. Boken er nok mest nyttig for nye brukere av lomme-PC, men også de med mer erfaring vil finne gode tips.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media