Hamburg – Caen – Bayeux

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Damhaug, T.

  Overlord

  336 s. Oslo: Cappelen, 2006. Pris NOK 349

  ISBN 82-02-26396-7

  En fortelling om virkelighetens tvilsomhet eller om tvilens virkning på virkeligheten, er det dette denne boken handler om? En komposisjon av små historier – noen menneskers liv og tid – på klangbunnen av en stor historie, den andre verdenskrigens ondskap og utid, er det dette forfatteren har lagt frem?

  Skjulte, fortiede, hemmelige og, derfor, farlige forbindelser og forhold er stoffet som både klassiske tragedier, smertefulle liv og moderne thrillere er laget av. Så også denne.

  Idet han ser en alliert armada nærme seg strendene i Normandie, vet en tysk løytnant at han på liv og død må nå en elsket kvinne. Den umulige, skjulte, livsfarlige relasjonen til en fransk kvinne er den tyske mannens eneste mulige sted for å bekjenne sin største skyld. Den handler ikke om at han er okkupant i hennes land. Den handler ikke om at han har brakt henne i livsfare. Skylden består i å ha forrådet en mann som hans mor elsket og som han selv skylder hele sin utdanning, nesten alt han vet og alt han er. Og som i greske tragedier er det dette han ikke vet.

  Denne fortellingen handler om følgene av ondskap og utid: at mennesker mister fotfeste, orientering, tilhørighet og identitet. Jeanne og Peter er elskende fiender som får en sønn som ikke vet hvem han er og hvem han skal lete etter for å få svar på hvorfor hans far utleverte sin egen far uten å vite at det var nettopp det han gjorde.

  Da han omsider ved hjelp av Chantalle, Jeannes sønnedatter, begriper hvem han er, har havet tatt Chantalle – akkurat som det tok Katarina, Peters mor. Volden og hatet som skilte og drepte Peters foreldre, hadde kraft nok til også å ramme de neste generasjoner.

  Det gamle testamente, gresk tragedie og europeisk drama danner de store rammer. Bare hvis meningen er åpenbar, fremtrer det enkelte menneskets levde liv som meningsfylt. Boken er følgelig en variasjon over et eldgammelt tema: den menneskelige væren. Derfor har den medisinsk relevans.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media