Kampen mot kiloene

Leiv Ose Om forfatteren
Artikkel

S, Tyrdal

NG, Sæther

Fettet sitter mellom ørene

Enkle suksessformler for deg som vil bli slankere. 285 s, ill. Asker: Humorologisk forlag, 2006. Pris NOK 299

ISBN 82-99-73170-4

Dette er en bok hvor humor er et viktig våpen i kampen mot overflødige kilo. Forfatterne tar utgangspunkt i sin egen kamp mot kiloene. De beskriver levende hva de selv gjorde. Brutalt ærlige – derfor blir det morsomt, men budskapet treffer leseren på en litt smertefull måte. Det er viktig! Boken gir oss 23 suksessformler delt inn i tre trinn i slankeprosessen: Oppgaven, Oppdagelsen og Drømmen. Alle de 23 suksessformlene i disse tre trinnene gir deg ikke bare gode råd som Drikk vann, Planlegg utskeielsen, Mobb flesket, Ha faste vaner, Le mer osv., men er faktisk provoserende på en humørfylt måte. Noen vil kanskje ikke like tittelen og protestere og si at hos meg sitter fettet i alle fall ikke mellom ørene. Hos meg er det metabolske årsaker som stoffskifte, tung beinbygning (?), at jeg har sluttet å røyke, osv. Vi kan selvfølgelig også skylde på andre. Si at vi er ofre, men hva hjelper det oss? Blir byrdene av en sykdom eller fire som overvekt kan føre til, da lettere å bære (?) – spør forfatterne. Det er en mager trøst å dø uskyldig når man dør for tidlig. TAFS-syndromet (totalt ansvarsfraskrivelsessyndrom) er interessant i denne sammenhengen, hevder forfatterne. Den matglade TAFS-er vil vise sin kreativitet i evnen til å finne alle mulige utenforliggende årsaker. Men behandlingen av TAFS-syndromet er å snu tankegangen fra fortid til nåtid og fremtid.

Husk at man behøver ikke spise opp alt på tallerkenen – spis tre firedeler. Vi skal ikke ete oss i hjel på grunn av sultkatastrofer i den tredje verden. Er det moralsk akseptabelt å bruke egen kropp som søppelbøtte? Blir du provosert? Ja vel, men det er nødvendig for at du skal endre deg og skjønne at får du «fjernet» fettet som sitter mellom ørene, har du kommet ganske langt i slankeprosessen. Hver av de 23 formlene er fremhevet klart i hvert kapittel slik at det er lett å repetere disse når du er i ferd med å «dø av sult!» Det er en komplikasjon vi faktisk sjelden opplever hos overvektige her i landet.

Mosjon og det å bevege seg har også sin plass i en bok om hvordan takle sin overvekt: Det skal være gøy å bruke kroppen når du velger aktiviteter du liker. Det traff meg spesielt at «Glede er nødvendig for å prestere». Alt går mye lettere om du synes det er morsomt. Med liv og lyst ser vi lyst på livet og tåler en støyt. Trening er et universalmiddel mot alt som er trist og leit, men i motsetning til mat fører trening til normalisering av vekten!

Teksten er lettlest, og en fremragende grafisk designer Geoffrey Kempton har stått for en morsom og spennende formgivning. Hvem er målgruppen? Hvor er målgruppen? Det er meg og deg som helsearbeider som skal hjelpe den overvektige. Målgruppen er også alle dem som bør tenke på sin vekt og sin livvidde. Er midjen målt i det siste? Hvor mange ekstra hull er satt inn i beltet de siste årene? Jeg vil anbefale boken til mine pasienter og si at den gir «enkle suksessformler for deg som vil bli slankere». Du får den ikke på «blåresept», men vår kjære statsråd Sylvia Brustad burde sende den i julegave til alle oss som skal hjelpe folket til å «slåss mot fettet». Lykke til!

Anbefalte artikler