Rectum, redaktør, reddhare

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Gylseth, Christopher Hals

  En forbannet svartsmusket redaktør!

  Olav Thommessen og hans tid. Oslo: Tiden, 2006. 222 s, ill. Pris NOK 329

  ISBN 82-05-35256-9

  Olav Thommessen (1851 – 1942) er en av norsk pressehistories mest markante skikkelser. Han var redaktør av Verdens Gang fra 1878 til 1910 og av Tidens Tegn fra 1911 til 1917. I disse 40 årene var han en svært sentral aktør i samfunnsdebatten. Særlig kjent er episoden fra 1910 da han forlot Verdens Gang fordi aksjonærene la seg opp i avisdriften. Han etablerte Tidens Tegn, som også ble en formidabel suksess. Men etter hvert ble Tidens Tegn nokså brun i kantene, sønnen Rolf Thommessen (1879 – 1939) som hadde tatt over som redaktør, hadde ikke en like heldig hånd med driften, og økonomien gikk over styr. Da Thommessen døde, over 90 år gammel, var begge sønnene døde, livsverket lå i ruiner og fedrelandet okkupert. Det er noe storslått over både hans velmaktsdager og hans fall.

  Forfatteren Christopher Hals Gylseth er en erfaren biograf. Han har tidligere skrevet om Øvre Richter Frich, Thorbjørn Egner, Julia Pastrana og Elling M. Solheim. Boken om Thommessen er både velskrevet og interessant, og personregisteret er godt. Men boken føles litt knapp. Positivt kan man si at forfatteren har lyktes med å pirre interessen, men man kan ikke forvente at den interesserte går til annen litteratur for å lese mer om den biograferte. Det var her man hadde muligheten til å gi oss vår tids biografi om denne mangslungne mannen. Undertittelen Olav Thommessen og hans tid bringer tankene i retning av Arild Stubhaugs bragd av en bok om matematikeren Niels Henrik Abel (1). Men der hvor Stubhaug bruker kildene så langt de rekker, får vi hos Hals Gylseth et inntrykk av at kildematerialet ikke er ordentlig uttømt. Det nevnes en passant at det i Nasjonalbiblioteket finnes hundrevis av brev til og fra Thommessen, men lite av dette stoffet tilflyter teksten. Manglende bilderegister er også et savn. Leserne får dermed ikke vite hvor bildene i boken er hentet fra, for eksempel det vidunderlige fotografiet på omslaget.

  Ordet redaktør er plassert midt mellom rectum og reddhare i Norsk riksmålsordbok, påpekte Kåre Valebrokk nylig (2). Olav Thommessen var definitivt ingen reddhare. At enkelte tidvis ønsket ham et visst sted, antyder bokens tittel. Det skal ha vært Bjørnstjerne Bjørnson som i kampens hete en gang karakteriserte Thommessen på denne måten.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media