Fordummende helseopplysning?

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Leyner, Mark

  Goldberg, Billy

  Hvorfor har menn brystvorter?

  Alt du bare tør spørre legen om etter tre drinker. 223 s. Oslo: Kagge Forlag, 2005. Pris NOK 249

  ISBN 82-489-0594-2

  Forfatterne, en manus- og romanforfatter og en lege, tar mål av seg til å svare på spørsmål om kropp og helse fra «ekte mennesker». Ideen ble til da de traff hverandre i forbindelse med innspillingen av en amerikansk realityserie fra et psykiatrisk akuttmottak. Vi får en pekepinn om ambisjonsnivået allerede i forordet, der boken dediseres dr. Jekyll, dr. Strangelove, dr. Ruth og dr. Zhivago- blant flere andre kjente leger.

  Boken er inndelt i kapitler etter tema, og inneholder en blanding av dialoger mellom forfatterne og korte spørsmål og svar. Svarene er ofte en blanding av seriøse fakta og mer eller mindre humoristiske refleksjoner.

  Noen eksempler kan illustrere valg av tema: Under «Medisin fra film og TV» spør man om «det er farlig å spise et annet menneske?», og under «Underbuksehumor» spør man «hvorfor bæsjen flyter». Svaret på om «onani fører til stamming, blindhet eller hårete håndflater» er at hyppig ejakulering reduserer faren for prostatekreft.

  På den annen side gjenfinner vi også spørsmål som mange av oss kjenner igjen fra den kliniske hverdagen: «Kan man få hjernesvulst av å snakke i mobiltelefon?» «Vil en plate i hodet få metalldetektoren på flyplassen til å pipe?» «Hvorfor ser man stjerner etter et slag i hodet?»

  Mange av spørsmålene har fornuftige og opplysende svar, men svarene iblandes ofte kommentarer og innfall som skal være humoristiske, og som kan etterlate leseren i sann forvirring om hva som er sant og hva som «bare er morsomt».

  Det er vanskelig å gripe bokens idé, og å finne et system for å skille fakta og fiksjon.

  Kanskje kan kulturforskjeller forklare min manglende entusiasme; i alle fall forstår jeg av forfatternes kommentarer mellom spørsmålene, at avføring, kviser og impotens er vanlige samtaleemner i selskapslivet i deres omgangskrets.

  Jeg tror ikke boken oppfyller sin hensikt, nemlig å gi svar på det folk virkelig lurer på når det gjelder kropp, helse og sykdom. Om behovet er å boltre seg i hemningsløs humor om tradisjonelt tabubelagte naturlige funksjoner, er imidlertid boken et utmerket valg.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media