Uenighet om faren ved matallergi

Eline Feiring Om forfatteren
Artikkel

– Faren ved matallergi hos barn er overdrevet, og forskrivning av adrenalin bidrar heller til å skremme enn til å redde liv, skriver professor Allan Colver ved University of Newcastle i en kommentarartikkel i BMJ.

Peanøtter kan gi alvorlig anafylaksi hos noen barn med matallergi, men ekspertene er uenige om hvorvidt risikoen er overdrevet. Foto Marianna Day Massey/ZUMA Press/SCANPIX

I samme nummer møter Colver motbør. Heller ikke norske eksperter er udelt enig med den britiske professoren.

– Åtte barn under 16 år døde av matallergi i Storbritannia mellom 1990 og 2000. Antall alvorlige matallergireaksjoner hos barn er lavt, og ikke økende. Likevel øker forskrivningen av adrenalin til injeksjon, skriver Colver. Han mener det kun er nødvendig å forskrive adrenalin til barn som bor i eller reiser til et område som er mer enn 30 minutter unna et sykehus. Det er også viktig å følge opp for å finne ut hvilke barn som vokser allergien av seg.

Professor Jonathan Hourihane ved University College Cork i Irland er uenig i at faren ved matallergier er overdrevet.

– Det finnes ingen tester som kan forutsi hvem som vil få og hvem som ikke vil få alvorlige allergiske reaksjoner, så derfor må man sørge for at pasientene har de nødvendige medikamentene tilgjengelig. Jo senere man får medisinen jo mer alvorlig blir reaksjonen, skriver Hourihane.

Seksjonsoverlege Karin C. Lødrup Carlsen ved Barnemedisinsk avdeling, Ullevål universitetssykehus, er litt enig med både Colver og Hourihane. Hun tror ikke at det skrives ut for mye adrenalin i Norge.

– Vi er veldig restriktive mot å skrive ut adrenalin, nettopp fordi vi ikke ønsker å skape unødig uro hos pasienter og pårørende, sier Carlsen til Tidsskriftet.

Hun er enig med Colver i at det er viktig med nøyaktig diagnose og oppfølging for å se om det utvikles toleranse mot matvaren, men er likevel bekymret over utviklingen når det gjelder matallergi.

– Vi vet at forekomsten av matallergi hos barn øker, særlig nøtteallergi som kan gi alvorlig anafylaksi, og som man ikke vokser av seg. Det er svært bekymringsfullt, sier Carlsen.

Hun frykter at dødsfall på grunn av anafylaksi er underrapportert, og kan skjule seg bak «astmadødsfall».

Les hele saken: www.tidsskriftet.no/11433

Anbefalte artikler