Skepsis til selvtest av Chlamydia

Eline Feiring Om forfatteren
Artikkel

Det er ikke bare legene som er skeptiske til apotekenes salg av tester til selvdiagnostikk. Norges Farmaceutiske Forening råder medlemmene sine til å henvise kundene til fastlegen.

Leder av Norges Farmaceutiske Forening (NFF), Anne Markestad, mener det er mye som tyder på at enkelte av testene, for eksempel selvtest for Chlamydia, er et dårligere behandlingstilbud enn en time hos fastlegen.

– Neste gang det kommer inn en kunde som skal ha chlamydiatest på apoteket bør du som farmasøyt foreslå for kunden å ta en tur til fastlegen for sikker diagnostikk, nødvendig behandling og smitteoppsporing, skriver hun på lederplass i Norsk Farmaceutisk Tidsskrift.

Hun forstår ikke poenget med en slik selvtest.

– Dersom resultatet er negativt, må du til legen for sikkerhets skyld, fordi testen ikke er 100 % sikker. Er resultatet positivt må du til legen da også, for å få behandling. Da har du allerede brukt dobbelt så mye penger. Jeg har rett og slett problemer med å forstå hvilket tilbud om helsehjelp dette egentlig er, sier Markestad til Tidsskriftet.

Skepsisen deler hun både med allmennlegene og gynekologene. Testen HandiLabC, som selges både hos Apotek1, Vitus Apotek og Alliance Apotek gjennomføres ved at det tas en prøve fra skjeden med en vattpinne, og en eventuell fargeendring indikerer Chlamydia.

– Denne metoden er gammeldags, for legene har gått over til såkalt PCR-testing. Den er i tillegg dårlig, og selges i apotek til en pris som langt overstiger det det koster å gå til lege og få full oppfølging, sier leder Jan Emil Kristoffersen i Allmennlegeforeningen til Tidsskriftet.

Harald Moi, avdelingsoverlege og professor ved Olafiaklinikken i Oslo, har undersøkt nøyaktigheten til HandiLabC, som er beregnet på kvinner og ifølge produsenten Medlite AS skal være 98 % sikker. 90 jenter deltok i Mois undersøkelse. Fem av jentene hadde Chlamydia, men dette slo ikke ut på testen. Ni av jentene fikk positivt resultat, men viste seg ikke å ha Chlamydia. Undersøkelsen kan ikke brukes som dokumentasjon fordi hjemmetestene viste seg å ha gått ut på dato, men Moi vil gjennomføre en liknende studie igjen.

– Foreløpig vil jeg fraråde jenter å kaste bort penger på dette, sier Moi.

Styreleder i Medlite AS, Ketil Hansen, understreker at de ikke er en konkurrent til legene, men et supplement, og at de baserer seg på dokumentasjon som finnes. Fagdirektør i Apotek1-kjeden, Hans-Petter Johannessen, sier de valgte å ta inn akkurat denne testen på bakgrunn av dokumentasjonen som ble lagt frem, men at de vil gjøre en vurdering på om de eventuelt bør ta inn et annet produkt.

– Det viktigste er uansett at folk tester seg ved mistanke om Chlamydia, sier Johannessen.

Les hele saken: www.tidsskriftet.no/11102

Anbefalte artikler