Når legen blir politiker

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Strand, Odd

  Ordføreren

  164 sider, ill. Bergen: Eide forlag, 2004. Pris NOK 290

  ISBN 82-514-0675-7

  Forfatteren og journalisten Odd Strand har skrevet en biografi over tuberkuloselegen og samfunnsmedisineren Eilert Eilertsen (f. 1918). Han vokste opp i Bergen og studerte medisin i Oslo under den annen verdenskrig. Her kom han med i illegalt arbeid, flyktet til Sverige og deretter til Storbritannia. Etter befalsutdanning ble han medlem av kompani Linge, og mot slutten av krigen ble han sendt til Masfjordfjellene i den såkalte operasjon Bjørn West. Her gjorde han en stor innsats, var bl.a. i kamp med tyske soldater og hadde flere dramatiske opplevelser. Etter et år i Tysklandsbrigaden i 1946 – 47 utdannet han seg som spesialist i lungesykdommer og ble Master of Public Health ved Harvard University i USA. Han var i mange år overlege ved Bergen helseråd og i flere år bestyrer av Institutt for hygiene og sosialmedisin i Bergen.

  Gjennom aktivt arbeid i tuberkulosekampen og innen samfunns- og sosialmedisin hadde han en bred sosial bakgrunn da han i slutten av 1960-årene gikk inn i lokalpolitikken, først i Fana og siden i Bergen. I 1973 ble han ordfører i byen, et verv han hadde i ti år. Han viste seg som en særdeles aktiv, rettskaffen og populær ordfører under en periode med store omveltninger i samfunnet. I disse ti årene hadde han kontortid utendørs på Torgalmenningen hver mandag for at borgerne skulle kunne få direkte kontakt med ordføreren og ta opp saker.

  Eilert Eilertsen er nærmest en legende i Bergen og har markert seg sterkt i byens nyere historie. Både hans nasjonale og hans internasjonale innsats i kampen mot tuberkulosen har hatt stor medisinsk betydning.

  Boken er lettlest og gir en grei, kronologisk oversikt over alle oppgavene Eilertsen har hatt opp gjennom årene. Et fyldig bildemateriale viser en lege og politiker som tok et sterkt medansvar for utviklingen i samfunnet. Denne biografien er en fint utstyrt minnebok – mer beskrivende enn den er problematiserende. Ikke desto mindre er dette et interessant tidsdokument om en som har markert seg betydelig i norsk medisin i etterkrigsårene. Boken vil være av verdi for dem som er interessert i medisinens utvikling, ikke minst i norsk tuberkuloseomsorg og samfunnsmedisin. Og særlig vil de som hører til eller har bodd i Bergen ha glede av den.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media