Myter om fattigdom og helse

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  helseorganisasjon, Verdens

  Preventing chronic diseases – a vital investment

  182 s, tab, ill. Genève: WHO, 2005. Pris CHF 30

  ISBN 92-4-156300-1

  Vår oppfatning om fattige lands helseproblemer er full av misforståelser og myter. Som for eksempel at kroniske sykdommer hovedsakelig er et problem for de rike landene, at man i fattige land bør bruke kreftene på å løse infeksjonsproblemene før de går løs på de ikke-smittsomme kroniske sykdommene, at kroniske sykdommer for det meste rammer eldre, at menn er langt mer utsatt enn kvinner, at det ikke nytter å forebygge, og at det er for dyrt. Alt dette er feil. Kroniske sykdommer er en av de viktigste årsakene til for tidlig død i fattige land. Det er viktig å gjøre noe med det, og det er både mulig og lønnsomt.

  Med denne boken retter Verdens helseorganisasjon oppmerksomheten mot kroniske sykdommer. Målet er å redusere den årlige forekomsten av ikke-smittsomme sykdommer med 2 % på verdensbasis i løpet av de neste ti årene. Det vil til sammen hindre 36 millioner for tidlige dødsfall. I tillegg vil det føre til økonomisk vekst. Samfunnsomkostningene ved tap av menneskeliv forårsaket av kroniske sykdommer er langt større enn den ressursinnsatsen som trengs for å forebygge dødsfallene. Og det hyggelige budskapet er at vi vet hvordan det skal skje. Vi har virkemidlene.

  Denne boken er ideell for den som ønsker å få en rask oversikt over den globale betydningen av kroniske sykdommer. Den er lettlest, og takket være stor skrift, tiltalende layout, lettfattelige illustrasjoner og tankevekkende og vakre bilder kommer man seg gjennom på en time eller to. Den snakker i store bokstaver og er nok også litt misjonerende i formen, men det betyr ikke at den er overfladisk. Budskapene er solide nok, og de aller fleste vil føle at de har fått ny kunnskap etter å ha lest den.

  De gode eksemplene som viser hvordan helt konkrete tiltak har virket, gjør det mulig å tro på fremtiden. Boken viser vei i et felt hvor det er lett å la seg overmanne av håpløshet. Derfor er dette et motiveringsverk. Ikke bare for våre bistandsarbeidere, men også for de fattige landenes helsepolitikere – og våre egne for den saks skyld. Målgruppen er nok først og fremst beslutningstakere og personer som er interessert i helsepolitikk. Men den kan godt leses av helsepersonell. Den inneholder mange nyttige faktaopplysninger som burde være en del av vår allmennkunnskap, men som i hvert fall helsepersonell bør være fortrolig med.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media