Alternativ behandling mot kreft – hva virker?

Nytt fra nett
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Haibrusk, akupunktur og ulike planteekstrakter er noe av det som markedsføres som alternativ behandling mot kreft. Men hva svarer du som lege kreftpasienter som spør om det virker?

  De siste årene er det gjort en del studier innen feltet komplementær og alternativ medisin (CAM), med varierende kvalitet. Den sveitsiske kreftforeningen tok derfor initiativ til et internasjonalt nettverk av eksperter som kunne gå studiene nøyere etter i sømmene, og sørge for pålitelig og oppdatert informasjon til helsepersonell og pasienter om komplementær og alternativ medisin i forhold til kreft. Resultatet er nettsiden www.CAM-Cancer.org. Blant bidragsyterne er Gerd Ersdal, fylkeslege i Troms, og professor Vinjar Fønnebø ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin ved Universitetet i Tromsø.

  Massasje, koenzym Q10, haibrusk, cannabinoider, akupunktur, grønn te og ekstrakter fra ulike planter er noe av det forskerne har sett, eller skal se, nærmere på. Vinjar Fønnebø kan foreløpig nevne tre metoder som ser ut til å kunne ha dokumentert effekt.

  – Sterkest dokumentasjon er det for bruk av akupunktur eller akupressur for å behandle cytostatikaindusert kvalme. Studiene på kreftforebyggende effekter av grønn te og Ukrain som en kreftmedisin er også lovende, men det er nødvendig med grundigere studier før man kan konkludere, sier Fønnebø.

  I mange av sammendragene konkluderes det med at det finnes få eller ingen studier som bekrefter noen effekt. I noen få tilfeller går forfatterne så langt som til å fraråde bruken. Det gjelder blant annet for Breuss kreftkur, urtemedisinen Essiac og koenzym Q10.

  – De er potensielt skadelige av forskjellige årsaker. Breuss kreftkur kan resultere i betydelig vekttap, og noen av dem som foreskriver denne behandlingen fraråder samtidig konvensjonell behandling. Essiac består av en rekke urter som kan gi vesentlige bivirkninger, og koenzym Q10 kan interagere med flere legemidler på en negativ måte, sier Fønnebø.

  Les hele saken: www.tidsskriftet.no/10345

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media