Frihet til å velge?

Forsidebildet
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Svangerskap og fødsel er sentrale temaer i kvinners liv. Dette gjelder også for kvinner som velger et liv uten barn, og for kvinner som er ufrivillig barnløse.

  I vårt samfunn er valgmulighetene knyttet til svangerskap og fødsel blitt utallige: Hvilken prevensjon skal jeg bruke? Bør jeg ta abort siden jeg blir alene om omsorgen? Tør jeg som lesbisk spørre legen min om hjelp til å bli gravid? Bør jeg ta fostervannsprøve? Vil jeg føde i badekar eller med epidural, hjemme eller med keisersnitt? Skal vi forsøke assistert befruktning eller adoptere et barn?

  Allmennpraktikeren møter alle disse spørsmålene med jevne mellomrom. Målet er sjelden å gi et svar, men å være en god diskusjonspartner. Ofte er diskusjonen av eksistensiell betydning. Andre ganger kan det se ut til at samfunnet gir moderne kvinner så mange valg at det i seg selv er blitt hovedproblemet.

  Valgmulighet er et sentralt begrep i USA, hvor jeg oppholder meg for tiden. Det er et land med store fattigdomsproblemer og ekstrem velstand. Tenåringssvangerskap er vanlig, spesielt i enkelte minoritetsgrupper. Årsakene er mange og sammensatte, og handler om vanskelige valg. Samtidig foregår en stor debatt om gravide kvinners rett til å velge keisersnitt på ikke-medisinske indikasjoner. Formålet varierer fra å unngå fødselsangst til å unngå kroppslige merker av en fødsel. Fenomenet er nytt, men historien har vi hørt før: Kvinners liv og kropp er gjenstand for myter og moter. Hvem er det som gjør valg, egentlig?

  Kvinnen på Tidsskriftets forsidebilde ser ut som om hun er i en tilstand av harmoni. Er man mer pessimistisk, kan man tolke det som om hun er i fritt fall.

  PDF
  Skriv ut
  Relaterte artikler

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media