Møter virkeligheten i en semitrailer

Eline Feiring Om forfatteren
Artikkel

Leger Uten Grenser har fått TV-aksjonen for 2006. Imens vekker organisasjonen sterke følelser med utstillingen Kriser uten overskrifter.

Denne kolerapasienten er ditt ansvar, som nyankommet lege. Foto Steinar Pettersen/Leger Uten Grenser

Rundt 7 000 personer har besøkt utstillingen hittil, og for mange har det vært en sterk opplevelse.

Inne i en semitrailer møter du en flyktningleir, i form av bilder, kulisser og et par hodetelefoner.

Før du går inn får du tildelt en rolle enten som lege, sykepleier eller logistiker, og en stemme forteller underveis hvilke utfordringer du møter. Du ledes fra post til post, fra et skur som fungerer som bolig, til medisinteltet, en vannpost, videre til ernæringssenteret og til slutt koleraavdelingen.

Stemmen forteller at 300 nye familier kom til flyktningleiren i natt, og den allmenne helsetilstanden er dårlig. En liten jente forteller deg at opprørerne kom til landsbyen de bodde i, brakk armen hennes og drepte faren. Flere hundre pasienter står i kø foran teltet, og en sykepleier forteller om den første kolerapasienten du må behandle. Han har oppkast og blodig diaré, og er snart i koma.

Ifølge prosjektleder Henrik Glette viser de besøkende et engasjement og en interesse for andre menneskers situasjon som kan tyde på at medie-Norge undervurderer sitt publikum.

– Responsen har vært overveldende. Folk er veldig positive, og de blir både rørt og berørt av utstillingen. Den har skapt et engasjement hos folk, og virkelig vist at det finnes vilje til å bidra. Det er dessuten en del leger og sykepleier som har vært innom, som er blitt inspirert til å reise ut med oss, sier Glette til Tidsskriftet.

TV-aksjonen 2006 sendes på NRK1 22. oktober neste år, og Leger Uten Grenser ønsker at midlene skal brukes til medisinsk behandling av de mest sårbare menneskene i Somalia, Haiti, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi og Uganda.

Les hele saken: www.tidsskriftet.no/9198

Anbefalte artikler