En vond bok – som anbefales

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Smith, Peter Langwithz

  Auschwitz – en beskrivelse

  431 s, ill. København: Gyldendal, 2004. Pris DKK 349

  ISBN 87- 02 -02325 -2

  Forfatteren som er lektor i Esbjerg, har samlet omfattende litteratur og dokumentasjon om utryddelsesleirene i Auschwitz. Boken er innbundet og har en imponerende referanseliste. Det er også med stikkordregister, noter og en fin kronologisk oversikt over hendelsene i leirene fra 1939. Det er kartskisser over leirene. Boken er på godt og lettlest dansk.

  Da sovjetiske styrker inntok en av Auschwitz-leirene (Monowitz – Auschwitz III) 27. januar for 60 år siden, hadde nazistene med industriell effektivitet drept mellom en og to millioner mennesker, hovedsakelig jøder her. Fanger ble sultet, plaget, pint og utnyttet som slavearbeidere på et ubeskrivelig vis. Tortur og drap ble også brukt som underholdning og tidtrøyte.

  Språket mangler ord og begreper for kort å beskrive hva som skjedde. Peter Langwithz Smith klarer det over 19 kapitler. Han omtaler inngående hva som foregikk fra starten og oppbyggelsen av leirene til prosessene og rettsoppgjøret etter krigen. Blokk 11, som var fengsel i Stammlager (Auschwitz I) huset celler og torturrom hvor umenneskelig tortur ble utført. Utenfor var den sorte vegg hvor tusener ble henrettet. Nær dette lå også de fem sykehusbygg – som fangene fryktet å komme til. Få ble utskrevet i live. Våre kollegers innsats ved sykesengene og i såkalte vitenskapelige eksperimenter omtales i boken. Like ille var legenes opptreden ved togstasjonen i Birkenau (Auschwitz II) som ligger noen kilometer fra Auschwitz I. Her ble fangene jaget ut av godsvogner og inndelt i to grupper; de som raskt gikk til gasskammer og krematorium og de som ble tatt ut til slavearbeid. De fem gasskamrene med krematorier hadde samlet en kapasitet på 5 000 drap per døgn.

  Forfatteren beskriver i detalj driften av gasskamrene, krematoriene, fjerning av tonnevis med aske, de medisinske forsøk med navn på legene. Likeså er flere bedrifter som kjøpte billig slavearbeid omtalt. Andre bedrifter hadde god fortjeneste av å konstruere og bygge krematoriene, og det var umulig ikke å forstå hva de skulle benyttes til. Firmaet Degesch (Deutche Gesellschaft für Schäflingsbekämpfung) leverte 20 tonn Zyklon B som avgir nok cyanidgass til å drepe flere enn fire millioner mennesker. Dette er beregnet ut fra de dose-respons-forsøk som leirkommandant Rudolf Höss utførte for ikke å sløse bort for mye kostbare kjemikalier.

  Den ubehagelige detaljeringsgraden i fremstillingen er nødvendig som dokumentasjon og som motvekt mot dem som vil bortforklare at dette skjedde. Mange spørsmål stilles etter lesing av denne boken. De får få eller ingen svar. Jeg anbefaler sterkt å ta ubehaget med å lese boken.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media