Naivt om latter

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Munck-Johansen, Franciska

  Latter – til helse og glede

  142 s, ill. Oslo: Gyldendal Akademisk, 2004. Pris NOK 229

  ISBN 82-05-32553-7

  Målgruppen er «… alle som vil vite mer om latterens gunstige egenskaper ... og … alle som har deltatt eller skal delta på et latterkurs». Forfatterens intensjon er å dokumentere at latter forlenger livet. Hun vil beskrive hvordan «… en god latter bevisst kan brukes som et helse- og trivselsfremmende tiltak» (omslaget). Boken gir seg ut for å være en populærvitenskapelig lærebok basert på forskning.

  Forordet er skrevet av den indiske legen (angivelig) Madan Kataria, som grunnla den internasjonale latterbevegelsen i 1995. Boken markedsfører denne bevegelsen. Kataria utroper forfatteren til den første i Europa som så betydningen av denne bevegelsen. Hun ble utdannet latterinstruktør i Bombay og er daglig leder av kurs- og kompetansesenteret Liv & Lyst. Kataria roser hennes innsats for «... å spre god helse, glede og fred gjennom latter». Denne innledende panegyrikken passer til tanken om en bevegelse som vil frelse verden.

  Boken har 15 meget korte kapitler om alt fra forfatterens egne opplevelser til hvorfor vi trenger å le mer, latter for bedrifter, latter i parforhold og latter i sorg. I siste kapittel markedsføres latterklubber. Et kapittel presenterer forskning. Ingen drøfter kritisk grunnlaget for alle påstandene om latterens gode effekter. Kapitlet om forskning er avslørende. En side vies min forskning. Kildene er indirekte, basert på journalister i VG og KK! Forfatteren avslører mangel på vitenskapelige skolering med en side om resultater fra latterklubbene til Khandwala i India. Studien er metodisk svært inkompetent utført!

  Forfatteren lager en begrepsmessig smørje av latter, glede, optimisme, motivasjon, humor og sans for humor. Vitenskapelig er det ikke bevist at latter gir bedre helse, større produktivitet og et lengre liv. Derimot er det støtte for at den kognitive komponenten i sans for humor reduserer dødeligheten og bedrer helsen. Det er faktisk et svært løst forhold mellom latter og sans for humor! Referansen til Katarias bok Laugh for no reason plasserer latterboken i et tanketomt fokus på linje med Polyanna som lekte vær-glad-leken. Den kan bli en lokal «bibel» i en kvasireligiøs bevegelse der Kataria er verdens yppersteprest.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media