Smerte ødelegger millioner av liv

Eline Feiring Om forfatteren
Artikkel

Kroniske smerter ødelegger hverdagen til svært mange mennesker. Smertelindring bør derfor være en menneskerett.

Foto P. Virot/WHO

Det mener eksperter fra hele verden, som i oktober var samlet i Genève i forbindelse med den aller første Verdensdagen mot smerte. Målet med en slik dag er å rette søkelyset mot det påtrengende behovet for bedre smertelindring for pasienter med sykdommer som HIV/AIDS og kreft. Kroniske smerter rammer dessuten millioner av mennesker som følge av operasjoner, trafikkulykker, fødsler og krig. Dagen er initiert av The International Association for the Study of Pain (IASP) og European Federation of the IASP Chapters (EFIC), med støtte fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Professor Harald Breivik, ved anestesiologisk avdeling, Rikshospitalet, er leder av EFIC. Han mener kronisk smerte er et av de mest undervurderte helseproblemer i verden i dag. – Kroniske smerter gir alvorlige konsekvenser for livskvaliteten til dem som rammes, og er en stor byrde for helsesystemet i den vestlige verden. Vi mener kronisk smerte er en sykdom i seg selv, sier Breivik.

Ifølge IASP og EFIC lider to av ti mennesker av moderate til sterke kroniske smerter. En av tre er ikke i stand til, eller nesten ikke i stand til, å opprettholde et selvstendig liv på grunn av smerter. Mellom halvparten og to tredeler av personer med kroniske smerter er ikke i stand til eller har vanskelig for å trene, sove normalt, gjøre husarbeid, være med på sosiale aktiviteter, kjøre bil, gå eller ha et seksualliv. Konsekvensene av smertene gjør at en av fire sier forholdet til familie og venner er anstrengt eller ødelagt.

– Smertelindring burde være en menneskerett enten man lider av kreft, HIV/AIDS eller hvilken som helst annen smertefull sykdom eller tilstand, sier Sir Michael Bond, leder av IASP. Han mener det er på tide at verden tar smerte på alvor. Ifølge Catherine Le Galès-Camus i WHO lever flertallet av dem som rammes av kroniske smerter og ikke får smertelindring i fattige land. I disse landene er det et økende antall pasienter med sykdommer som kreft og HIV/AIDS. – Begrensede helseressurser er ikke en unnskyldning for å nekte syke mennesker og deres familier tilgang til nødvendige smertelindrende medikamenter og palliativ behandling, sier Le Galès-Camus.

Les hele saken: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visnyhet?vp_id=6150

Anbefalte artikler