Lege med eget røykeshow

Eline Feiring Om forfatteren
Artikkel

Lungelege Frode Gallefoss er frustrert over at nesten alle pasientene hans har gjort seg selv syke. Nå bruker han humor for å få flere til å slutte.

– Jeg jobber bare med unødvendig sykdom, som kunne vært unngått. Jeg ser de det smeller for, og det er tøffe greier, sier Gallefoss til Tidsskriftet. Til daglig jobber han som overlege ved lungeseksjonen ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand. Han har engasjert seg for røykeavvenning i over ti år, og i 1995 mottok han Verdens helseorganisasjons gullmedalje for internasjonalt anerkjent antirøykarbeid.

Torsdag 21. oktober gikk han for første gang til scenen på Smuget i Oslo med forestillingen Røykerevy uten filter. I enmannsforestillingen tar han for seg røykeres ambivalens og mangel på motivasjon. Målgruppen er røykere som ønsker å slutte. – Dette er et forsøk på en ny type helseinformasjon, uten hvite frakker. Jeg vet at det lønner seg å si ting på en annen måte. Målet er å få røykere til å le, gråte og tenke. Selv om folk reagerer forskjellig, håper jeg at jeg sier noe viktig til hver og en i salen, sier Gallefoss. Under forestillingen er publikum aktive. Ved å trykke på mentometerknapper gir røykerne tilbakemelding om blant annet motivasjon og nikotinavhengighet.

– Vi må ut av sykehuskorridorene, ta av de hvite frakkene og møte folk der de føler seg hjemme. Så får vi håpe at vi ikke treffer dem igjen i helsevesenet, sier lungelegen. Han håper å kunne turnere rundt i Norge med forestillingen.

Forestillingen, som er sponset av Glaxo SmithKline AS, har egen nettside: www.utenfilter.no

Les hele saken: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visNyhet?vp_id=6273

Anbefalte artikler