En turnuslege møter virkeligheten

Eline Feiring Om forfatteren
Artikkel

Turnustjenesten er en tøff utfordring. Det har Elisabeth Holmboe Eggen erfart. Erfaringen resulterte i en radiodokumentar.

– Nerver, tårer, skjelvende hender og tanker om at man er den mest håpløse turnuslegen noensinne, er en del av hverdagen, sier Holmboe Eggen. Hun har studert medisin i Oslo, og fikk barn samtidig som hun tok medisinsk embetseksamen. Etter ett år i svangerskapspermisjon venter turnustjenesten ved Harstad sykehus. Hun har tatt med seg NRK P2 de første ukene på jobb. – Ved å delta i en radiodokumentar ønsker jeg å forsøke å myke opp inntrykket av turnuslegene, og vise at vi er mennesker midt oppe i den tøffe kulturen som råder, sier hun til Tidsskriftet. Dokumentaren ble sendt 8. mai, men er tilgjengelig på NRKs nettsider: www.nrk.no/programmer/radio/radiodokumentaren/3733623.html.

Hun ønsker å være en annerledes lege, med pasienter som smiler fornøyd når de går ut døra. Men når den første dagen som turnuslege kommer, er hun bare nervøs. Hva hvis hun glemmer en viktig blodprøve på en pasient som skal opereres? Hun innser at hun for første gang skal ha ansvar. Etter en omvisning på Harstad sykehus, venter alvoret. Den ferske turnuslegen leter etter stetoskop og spatel og tenker at nå går alt på dunken. Foran sin aller første pasient, blar hun i pensumnotatene. Hvilke spørsmål var det hun skulle stille igjen?

I dagene som kommer venter køer med pasienter, følelsen av mestring, men også sårende refs fra en overordnet. Hun tar feil av et oftalmoskop og et otoskop og føler seg forferdelig dum. Plutselig blir hun så redd for å gjøre feil at hun ikke vet opp og ned på en sprøyte. Bakvakten hysjer på henne fordi hun feier vekk frykten med å tulle og le. Hun rusler til garderoben og gråter ut.

Etter åtte uker i turnustjeneste er hun så sliten at hun ikke har mer å gi og blir sykmeldt i fire dager. – Det er vanskelig å vite om det har gått over grensen eller om det er jeg som er pysete, sier Holmboe Eggen. En studie viser at én av seks unge leger, like mange mannlige som kvinnelige, hadde behandlingstrengende psykiske helseplager. Søvnmangel, emosjonelt press og krevende pasientarbeid ser ut til å være hovedårsakene, uavhengig av tidligere problemer, personlighet og andre faktorer som det ble kontrollert for.

Til jul er Elisabeth Holmboe Eggen ferdig med turnustjenesten ved Harstad sykehus. Det går fremover, men fremdeles i berg-og-dal-bane. – Jeg merker nå at det er en del mangler i medisinstudiet. Vi burde hatt seminarer der vi kunne lære å takle for eksempel det å dumme seg ut. Og hva skjer første gang du opplever at en pasient dør, spør Holmboe Eggen.

Les hele saken: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visnyhet?vp_id=4942

Anbefalte artikler