Usanne kreftrykter skremmer kvinner

Eline Feiring Om forfatteren
Artikkel

Vettskremte norske kvinner mottar og videresender e-post somforteller at bruk av deodorant kan føre til brystkreft. – Slett e-postene og glem dem, oppfordrer kreftleger.

Foto SCANPIX/CORBIS

Ryktene om at det er en sammenheng mellom deodoranter og brystkreft har florert lenge, og nå blusset opp igjen. Mange kvinner mottar e-poster med titler som «Brystkreft – dette bør du lese», hvor innholdet forteller om hvor farlig det er å bruke deodoranter. Enkelte av e-postene er underskrevet av helsepersonell. Det henvises til forskning som viser at giftstoffene som påføres under armene hoper seg opp i kroppen og dermed øker risikoen for brystkreft.

Det som vakte bekymringen blant kvinner er en britisk artikkel, skrevet av Phillippa Darbre. Artikkelen, som er publisert i Journal of Applied Toxicology, viser at det er funnet parabener i svulster fra 20 undersøkte bryster. Parabener (4-hydroxybenzosyre estere) er et konserveringsmiddel som blant annet finnes i deodoranter.

Men norske kreftleger, blant dem Tore Sanner ved Det norske radiumhospital, mener artikkelen ikke holder mål. Han henviser til andre studier som viser motsatt resultat. Blant annet viser en stor studie fra 2002, publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute at risikoen for brystkreft ikke økte, verken ved bruk av deodorant eller ved bruk av kosmetiske produkter i forbindelse med barbering under armene. Sanner understreker at heller ikke antiperspirant eller aluminiumsforbindelser i deodoranter er kreftfremkallende.

Lise Høie, daglig leder for Foreningen for brystkreftopererte, er opprørt over at informasjon om det motsatte når stadig flere kvinner. – Det er hårreisende at dette florerer på Internett. Vi får reaksjoner fra mange kvinner som er livredde.

Også Erik Wist ved Ullevål universitetssykehus sier at Darbres studie er svak, og at den har mange usikkerhetsmomenter. – Vi vet ikke mer enn at man har funnet spor av parabener i tumor, og det alene er ikke et bevis for at det er noen sammenheng mellom deodoranter og brystkreft, sier Wist. Verken Wist, Sanner eller Høie ser noen grunn til å fraråde bruk av deodoranter. De råder kvinner til å slette og glemme de villedende og skremmende e-postene.

Les hele saken: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visnyhet?vp_id=4458

Anbefalte artikler