Hjerte – smerte

Anmeldelser
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Høystad, Ole M.

  Hjertets kulturhistorie

  Frå antikken til i dag. 202 s, ill. Oslo: Spartacus forlag, 2003. Pris NOK 268

  ISBN 82-430 - 0275- 8

  Jeg fikk engang, for mange mange år siden, en grammofonplate – en «45» – med tittelen Heart Sounds. På omslaget var det en tegning av et elskende par på en benk. Det burde ha vært en riktig godbit for en tenåring i rockens tidligste år. Stor var skuffelsen da jeg fikk spilt den: det var, som tittelen ganske enkelt sa, en demonstrasjon av patologiske hjertelyder. Og etter å ha hørt tallrike eksempler på «rough systolic murmur» ble platen destruert.

  Det var nesten som en déjà vu-opplevelse da jeg åpnet boken med ovenstående tittel. Jeg hadde forventet atskillig medisinsk-anatomisk hjertehistorie, så morsomt og spennende som det kan være. Men det er det skuffende lite av, iallfall sett ut fra et medisinsk synspunkt. Boken omtaler i stedet hjertet i filosofisk-historisk forstand, som følelsens organ, slik fortidens mennesker oppfattet det, fra den eldste mesopotamiske kulturen, via kristendom og islam og frem til nyere tid. Vi får høre at det ulykksalige rimet i anmeldelsens overskrift stammer fra et middelaldersk dikt som kobler erotikk og religion, lidenskap og lidelse. Det er denne trend som særpreger og gjennomsyrer bokens tekst og innhold – fra Abelard og Héloïse, via Shakespeare, og til Goethe.

  Noen medisinsk oppkvikker er dette så visst ikke, men innholdet kan muligvis vekke en viss interesse hos den filosofisk anlagte leser. Man presenteres for et stort persongalleri og et vell av historisk informasjon, som sant å si gjør boken temmelig tung å komme seg gjennom. Dertil er språket en egenartet blanding av bokmål og nynorsk som ytterligere vanskeliggjør fordøyelsen av stoffet.

  En bok for den spesielt interesserte – men neppe for medisinere flest.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media