– Skulle ikke publisert MMR-studie

Nytt fra nett
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Nok en studie slår fast at det ikke er noen sammenheng mellom MMR-vaksine og autisme. Nå angrer The Lancet på at de i sin tid publiserte studien som antydet en slik sammenheng.

  Påstanden om at vaksinering mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) kunne føre til autisme ble først lansert i 1998 i en artikkel i The Lancet. Foreldrene til åtte av 12 barn med autisme og inflammatorisk tarmsykdom mente symptomene debuterte i forbindelse med MMR-vaksinasjon. Studien, ledet av forsker Andrew Wakefield, fikk en enorm medieoppmerksomhet. TV2-programmet Rikets tilstand skapte frykt blant norske småbarnsforeldre da de fokuserte på saken for tre år siden. I ettertid har det kommet påstander om at forskeren som ledet studien mottok over 100 000 dollar fra en rettshjelpsorganisasjon for å undersøke sammenhengen, noe han ikke opplyste om da han fikk studien publisert.

  Redaktør i The Lancet, Richard Horton, sier ifølge Nature at det er i strid med tidsskriftets retningslinjer ikke å oppgi interessekonflikter. Horton sier at han burde ha bedt Wakefield fjerne påstanden om en sammenheng mellom vaksinen og autisme. – Jeg mener at dette aspektet i studien hans er fullstendig feil, og denne interessekonflikten viser hvordan det kunne bli feil, sier Horton til BBC. Helsedirektøren i England anklager Andrew Wakefield for å selge elendig forskning. Samtidig oppfordrer statsminister Tony Blair småbarnsforeldre til å få barna sine vaksinert.

  Flere studier de siste årene har konkludert med at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme. Den siste er en amerikansk studie som er publisert i tidsskriftet Pediatrics. Her har forskere sammenliknet 624 barn med autisme med en kontrollgruppe på 1 824 skolebarn uten autisme. Alle hadde fått MMR-vaksine. De fleste barna i begge gruppene var blitt vaksinert da de var i alderen 12 – 15 måneder, som anbefalt. Like mange av de autistiske barna som barn i kontrollgruppen ble vaksinert før de var 18 eller 24 måneder, da symptomene på sykdommen vanligvis inntrer. Resultatene viste ingen sammenheng mellom MMR-vaksine og utvikling av autisme i noen av gruppene.

  Les hele saken på nett: www.tidsskriftet.no/pls/lts/pa_lt.visnyhet?vp_id=4206

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media